Inhoud AGL
Wat kun je verwachten? Het is belangrijk om nu al actie te ondernemen om straks in januari 2025 de aanvullende gegevens op tijd door te geven via RVO. In de periode van 1 januari 2025 tot en met 31 januari 2025 gaat het om de volgende gegevens:
- De eindvoorraden per mestsoort, inclusief de hoeveelheid en de kilogrammen stikstof en fosfaat.
- De aanvoer en afvoer van andere mest, niet-dierlijk (bijvoorbeeld slib, compost of kunstmest). Hier geef je de aan- en afvoer op in hoeveelheid en in kilogrammen stikstof en fosfaat.
- Het gemiddelde aantal dieren per soort en hun aan- en afvoer, die niet zijn geregistreerd via I&R.
Berekening eindvoorraad
Het berekenen van de eindvoorraad kan op deze 3 manieren, met een vaste volgorde van gebruik:
- Analyse van de hele mestvoorraad
- Analyse van de aanvoer- en afvoerresultaten in het jaar van opgave (meest toegepast*)
- Aan de hand van vastgestelde normen (forfaits)
*(uitslag van vracht 1 x gewicht vracht 1) + (uitslag vracht 2 x gewicht vracht 2) + (enz.)
Varkenshouders moeten ook de bezinklaag doorgeven, vastgesteld volgens de vaste normen per diersoort en per ton.
Wat nu?
Twijfel je of je aanvullende gegevens moet doorgeven? Als dat moet, ontvang je hiervoor een uitnodiging. Tot die tijd is het dus belangrijk om je mestadministratie compleet en up-to-date te houden, zodat je in januari 2025 de aanvullende gegevens op tijd kunt indienen.
Oorzaken afname stikstofgebruiksruimte
De stikstofgebruiksnorm voor landbouwers wordt de komende jaren strenger door verschillende maatregelen en wijzigingen. Deze beperkingen zorgen ervoor dat de stikstofgebruiksruimte afneemt, terwijl het aanbod van dierlijke mest toeneemt. We zetten de belangrijkste oorzaken van de afname voor je op een rijtje.
- Geen stikstofgebruiksnorm voor groenbemesters vanaf 2024: Alleen niet-vlinderbloemige groenbemesters, geteeld onder specifieke omstandigheden, behouden stikstofruimte. Voor vlinderbloemige groenbemesters of groenbemesters na bepaalde gewassen, zoals pootgoed, is geen norm meer toegestaan.
- Strengere vanggewasverplichting: Het niet of te laat zaaien van vanggewassen op zand- en lössgrond leidt tot kortingen op de stikstofgebruiksnorm van 5 tot 20 kg stikstof per hectare, afhankelijk van de inzaaidatum.
- Afbouw derogatie: In 2025 gaat de norm terug naar 190 kg stikstof uit dierlijke mest per hectare in nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden) en 200 kg in overige gebieden.
- NV-gebieden: In de aangewezen NV-gebieden in circa 42% van Nederland, geldt een verlaging van de totale stikstofgebruiksnorm met 20% in 2025. Als landbouwer bepaal je zelf of deze korting ten laste gaat van dierlijke mest- of kunstmestgebruiksruimte.
Betere bemestingsstrategieën
Met name de stijging van 5% naar 20% korting én de stapeling van bovengenoemde verzwaringen vragen een nog betere aanpak voor het gebruik en de toepassing van stikstof. Je wilt met minder mest een hogere efficiëntie van stikstof behalen.
Hoe je dit aanpakt? Door betere bemestingsstrategieën in te zetten. Denk aan precisiebemesting, eigen mestopslag én de inzet van wintergewassen of groenbemesters om stikstof vast te leggen en verliezen te minimaliseren. Ook moet je kijken naar de toepassingsverhouding tussen dierlijke mest en kunstmest. Welke mest voer je aan of juist af? In veel gevallen heb je een andere meststrategie nodig.
Denk hier dus goed over na en maak tijdig een berekening van de gebruiksnormen. Onze adviseurs ondersteunen je uiteraard graag bij het opstellen van een berekening én het doorgeven van de aanvullende gegevens.
Mestmarkt
Ondanks kleine aanpassingen in gasvormige verliezen en een effect van stoppers blijft de mestmarkt in 2025 onverminderd krap. Veel stoppende bedrijven hebben nog mest zitten waardoor er in 2025 weinig extra ruimte op de mestmarkt ontstaat. Een goed voorjaar is nodig om dierlijke mest op akkerbouwgewassen te kunnen uitrijden.
Afroming productierechten
Inmiddels is de Eerste Kamer akkoord met de afroming van overdracht van productierechten. Per 1 januari 2025 worden varkensrechten met 22%, pluimveerechten met 13% en fosfaatrechten met 30% gekort bij overdracht buiten de familie.
Wees extra waakzaam bij overdrachten naar rechtspersonen of gehele bedrijfsoverdrachten waar geen familie bij betrokken is. In die gevallen is er meestal wel sprake van afroming. Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op met één van onze juristen.
Meer weten?
Wil je meer weten over de AGL, bemestingsplannen, gebruiksnormen berekeningen of een mestafzetstrategie? Neem dan contact op met één van onze agro-specialisten. Zij helpen je graag verder.