Algemeen

Visie team Duurzaamheid en Nieuwe Energie (DNE)

17 feb 2020

Om de ontwikkeling naar duurzame energieproductie mogelijk te maken is grond nodig. En wel in het landelijk gebied. Maar er komt voor grondeigenaren vaak meer kijken bij de plaatsing van een energieopwekkingssysteem zoals een zonneweide of windmolenpark. Daarom heeft Countus het team Duurzaamheid en Nieuwe Energie samengesteld. Kom erachter hoe dit team jou als grondeigenaar kan helpen.

Andere inrichting van gebieden

Al sinds de oprichting van Countus helpen wij ondernemers in het landelijk gebied. Ingegeven vanuit de klimaatakkoorden moet het landelijk gebied anders worden ingericht. De overheid heeft namelijk de taak om ervoor te zorgen dat de helft van de energiebehoefte uit duurzame bronnen komt. Ze hebben Regionale Energiestrategie (RES)-gebieden de opdracht gegeven om landelijk gebied aan te wijzen waar deze duurzame opwekking mag en kan plaatsvinden.

Het landelijk gebied krijgt met deze andere inrichting ook een andere uitstraling. Deze verandert als het ware in een energielandschap. Naast bestaande bebouwing en het gecultiveerde groene landschap, is het beeld van zonneweides en windmolenparken straks niet meer weg te denken.

Gevolgen en consequenties

Je grond beschikbaar stellen voor de energietransitie is meer dan alleen het plaatsen van zonnepanelen of windmolens voor de ontwikkeling van een zonneweide of windmolenpark. Bij het plaatsen van dit soort duurzame energieopwekkingssystemen komt veel meer kijken. Veel grondeigenaren begeven zich op dit vlak op onbekend terrein. Als grondeigenaar is het je misschien wel bekend dat het lonend kan zijn, maar waar begin je? Hoe pak je het aan? En heb je alles in beeld?

Want wat voor gevolgen hebben dergelijke projecten voor de waarde van de grond? Kun je je bedrijf nog op dezelfde wijze voortzetten? Welke consequenties heeft een recht van opstal planologisch, fiscaal en juridisch? Hoe reageert de buurt op de plannen? Spelen er misschien wel andere risico’s? Hoe is de aansprakelijkheid geregeld bij eventuele schade aan derden? Hoeveel geld brengt het opwekken van duurzame energie uiteindelijk in jouw laatje?

Team Duurzaamheid en Nieuwe Energie (DNE)

Duurzame energie is dus mooi, maar is dit ook daadwerkelijk duurzaam voor jouw bedrijf? Countus heeft de juiste specialisten gebundeld in het team Duurzaamheid en Nieuwe Energie. Deze specialisten kunnen alles voor je regelen als het gaat om deze thema’s. Dit team heeft als visie dat het opwekken van duurzame energie zowel voor de grondeigenaar, de ondernemer als voor de omgeving, duurzaam is én blijft!

Al onze professionals hebben hun eigen specifieke achtergrond, deskundigheid en ervaring in wind en/of zonne-energie en weten hoe ze jou moeten adviseren. Door de samenstelling van het team bundelen we hun krachten en kunnen we sneller schakelen tijdens eens adviesproject.

Meer weten?

Heb je advies nodig over duurzame energieopwekkingssystemen op je landbouwgrond of wil je meer weten over het team Duurzaamheid en Nieuwe Energie? Neem contact op met onze specialisten.