Algemeen

Verzuimtrends: wat te verwachten in 2025?

Ingrid Andringa, Carla Mannessen
03 mrt. 2025

Als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste verzuimtrends. In 2024 zien we opvallende ontwikkelingen. Zo blijft het gemiddeld verzuim nagenoeg gelijk, maar zien we een stijging in langdurig en psychisch verzuim. Hoe kun je als werkgever hierop inspelen?

Verzuimpercentage blijft vrijwel gelijk

Als we de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) erbij pakken, zien we dat het gemiddelde verzuim de laatste jaren licht stijgt, maar in 2024 met 4,7% nagenoeg gelijk blijft ten opzichte van 2023.

Met een gemiddeld verzuimpercentage van 4,8% had december het laagste ‘decemberverzuim’ in 4 jaar.

Stijging in langdurig en psychisch verzuim

Hoewel het aantal ziekmeldingen afneemt, duurt het verzuim wel langer. Dit komt vooral door een toename in psychische klachten, zoals overspannenheid, depressie, een burn-out en angststoornissen.

In 2023 steeg het aantal mensen dat langdurig verzuimde door stressklachten met 11% ten opzichte van 2022. En een medewerker met een burn-out is gemiddeld 8 maanden (deels) uit de running.

Waarom neemt psychisch verzuim toe?

Er zijn verschillende oorzaken voor deze stijging, zoals:

  • Werkgerelateerd: hoge werkdruk, emotionele belasting en gebrek aan sociale steun van leidinggevenden
  • Persoonlijke factoren: gebrek aan veerkracht, perfectionisme en financiële problemen
  • Maatschappelijke factoren: digitalisering, toenemende concurrentie, minder persoonlijk contact, sociale druk om bijvoorbeeld altijd bereikbaar te zijn en de combinatie van werk, gezin en zorgtaken

Mantelzorgers onder druk

Een andere belangrijke trend is de toenemende druk op mantelzorgers, constateert het Sociaal en Cultureel Planbureau. Momenteel combineert 1 op de 4 werkenden een baan met mantelzorg.

Door de vergrijzing groeit de zorgvraag, maar er zijn minder mensen die de zorg kunnen bieden. Mantelzorgers worden vaak zwaarder belast, wat de kans op fysieke en mentale uitval vergroot.

Wat kun je als werkgever doen?

Als werkgever kun je verschillende maatregelen nemen om het verzuim te verminderen en medewerkers te ondersteunen. Je kunt het niet altijd voorkomen, maar wel beperken. Dit zijn 3 praktische tips:

  • Flexibiliteit in werktijden: bied medewerkers de mogelijkheid om flexibel te werken en direct weg te kunnen bij noodsituaties
  • Aandacht en begrip: toon begrip voor de situatie van mantelzorgers en maak het bespreekbaar
  • Thuiswerken: faciliteer (deels) thuiswerken waar mogelijk om de werk-privébalans te verbeteren

Door je bewust te zijn van de verzuimtrends en proactief beleid te voeren, kun je als werkgever bijdragen aan een gezondere én uiteindelijk productievere werkomgeving.

Meer weten?

Wil je advies over hoe jij je verzuimbeleid kunt inrichten of welke (juridische) stappen je kunt zetten in bepaalde verzuimcasussen? Neem dan contact op met onze specialisten Ingrid Andringa of Carla Mannessen. Zij staan je graag bij in alle fases van dit proces.

Meer informatie? Neem contact op met Ingrid Andringa
Ingrid Andringa Jurist Arbeidsrecht
Personeelsmanagement, Fiscaal-juridisch
Meer informatie? Neem contact op met Carla Mannessen
Carla Mannessen Personeelsadviseur
Personeelsmanagement
Neem contact op met Ingrid Andringa
Ingrid Andringa Jurist Arbeidsrecht
Personeelsmanagement, Fiscaal-juridisch