Algemeen

Verhuiskosten: zakelijk aftrekbaar of niet?

26 mei 2020

Als je als ondernemer vanwege zakelijke redenen verhuist, kun je onder voorwaarden een bedrag van € 7.750 aftrekken van de winst. Dit bedrag is exclusief de kosten voor het overbrengen van de inboedel, die mag je namelijk ook aftrekken. Maar wanneer is een verhuizing nu precies zakelijk?

Verhuizen voor de zaak

Een verhuizing is zakelijk als je als ondernemer binnen 2 jaar na de start of na verplaatsing van je onderneming verhuist. Bovendien moet de afstand woning-werk met 25 kilometer verminderen en moet na verhuizing de afstand woning-werk met minstens 60% zijn afgenomen. Als je op meerdere werkplekken verspreid door het land werkt, kun je kijken naar de locatie waar je voornaamste (grootste) opdrachtgevers zitten.

Een rekenvoorbeeld

Stel, je woont in Utrecht en werkt veel in Apeldoorn. Je besluit daarom binnen 2 jaar na de start van je onderneming (standplaats Utrecht) te verhuizen naar Deventer.

De afstand Utrecht-Apeldoorn is 67 km. De afstand Deventer-Apeldoorn is 18 km. De afstand vóór de verhuizing bedroeg dus meer dan 25 km en je beperkt de afstand woning-werk met minimaal 25 kilometer. De afstand woning-werk is na de verhuizing met 49 km bekort (73%).

Je voldoet in dit geval dus aan beide voorwaarden en kunt een bedrag van € 7.750 aftrekken van de winst, plus de kosten van het overbrengen van je inboedel. Denk aan de kosten voor het huren van een verhuiswagen, aanhanger of de aanschaf van verhuisdozen.

Recente uitspraak

Een recente rechtspraak laat echter zien dat je niet altijd heel strikt aan de gestelde voorwaarden hoeft te voldoen. Een rechter vond onlangs een verhuizing van een belastingplichtige ook zakelijk indien de zakelijkheid van de verhuizing aangetoond kon worden. Deze belastingplichtige voldeed niet aan de reisafstandbeperking, maar mocht toch de verhuiskostenregeling toepassen.

Mocht je dus niet aan de voorwaarden voldoen (60% verkorting en minimaal 25 kilometer), overleg dan met je adviseur of sprake is van een zakelijke verhuizing. Indien de inspecteur van de Belastingdienst vragen stelt, dien je de zakelijkheid van de verhuizing in dergelijke situaties aannemelijk te kunnen maken. Bijvoorbeeld: ik verwacht binnen 2 jaar een praktijk over te nemen en ik wil daarom dichter bij deze praktijk wonen. Het is belangrijk dat je onderbouwing concreet is.

Verschillende werkplekken

Ga je binnenkort verhuizen? En wil je weten of je de kosten kunt aftrekken? Neem contact op met een Countus-adviseur. Wij helpen je graag.