Algemeen

Verblijfkosten eigen rijders 2022 vastgesteld

01 apr 2022
Verblijfskosten eigen rijder 2022

Ben je transportondernemer en maak je meerdaagse internationale ritten? Dan kun je een vast bedrag aan verblijfkosten van je winst aftrekken. Dit bedrag is in 2022 verhoogd en bedraagt nu € 41,50 bruto per dag. Wij zetten de voorwaarden voor je op een rijtje.

Voorwaarden vaste aftrek

De vaste aftrek geldt voor de volgende ritten:
• De rit duurt langer dan 24 uur
• De verste bestemming mag niet in Nederland liggen (er is geen maximale afstand)
• De regeling geldt voor alle meerdaagse ritten in dat jaar
• Je moet het aantal gereden dagen kunnen aantonen, bijvoorbeeld met facturen en tachograafschijven
• De vertrek- en terugkomdag tellen elk voor een halve dag

Let op! Als ondernemer mag je elk jaar opnieuw beslissen of je de regeling gebruikt. Doe je dit? Dan hoef je de werkelijke verblijfkosten niet aan te tonen.

Uitzondering op de regel

Rijd je internationale ritten van minder dan 24 uur? Dan geldt er een uitzondering op bovenstaande voorwaarden. De regeling geldt namelijk ook voor alle internationale ritten die starten op meer dan 50 kilometer van je woonadres. Ook als deze ritten korter dan 24 uur duren.
Hierbij gelden wel de volgende voorwaarden:
• De ritten vinden plaats op aaneengesloten dagen (eventueel met ritten waarbij je meer dagen aaneengesloten in het buitenland verblijft)
• Het traject van elke rit bevindt zich in zijn geheel buiten een afstand van 50 km van je woonadres

Zijn je kosten hoger of ben je dga?

Je hoeft de regeling ‘Verblijfskosten eigen rijders’ niet toe te passen als de werkelijke kosten hoger zijn dan € 41,50. In dat geval moet je de gemaakte kosten wel kunnen aantonen. Bewaar daarom altijd je bonnen.
De regeling geldt overigens alleen voor ondernemers van wie de winst wordt belast in de inkomstenbelasting. En dus niet voor jou als directeur-grootaandeelhouder (dga). Als dga kun je jouw verblijfkosten onbelast door de bv laten vergoeden volgens de regels die gelden voor werknemers.

Meer weten?

Wil je meer weten over de verblijfkosten eigen rijders? Neem dan contact op met een adviseur van Countus. Wij helpen je graag!