Algemeen

TVL aanvragen als niet mkb-bedrijf

Eric Schutte
12 mei 2021

Van 10 mei t/m 10 juni 17.00 uur kun je ook als niet mkb-bedrijf de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen. Wanneer kom je in aanmerking en aan welke voorwaarden moet je voldoen? We delen in dit artikel de belangrijkste aandachtspunten.

TVL aanvragen als niet mkb-bedrijf

Tot voor kort kon je als niet mkb-bedrijf geen TVL aanvragen. Goed nieuws: vanaf het eerste kwartaal van 2021 kan dit nu wel. Maar wanneer ben je een niet mkb-bedrijf? Volgens de regeling moet de grote onderneming van de groep verbonden ondernemingen voldoen aan deze voorwaarden:

  • Meer dan 250 fte in dienst van;
  • Een netto omzet van meer dan € 50 miljoen en een balanstotaal van meer dan € 43 miljoen

Let op: je kunt maar 1 aanvraag indienen voor TVL Q1 2021. Heb je een groep verbonden ondernemingen? Dan moet 1 onderneming TVL aanvragen voor de hele groep. Dit bedrijf is dan de subsidieaanvrager. De hele groep moet wel toestemming geven aan de subsidieaanvrager via het aanvraagformulier. Een voorwaarde is wel dat de subsidieaanvrager bij de Kamer van Koophandel in 2019 de SBI-code met de activiteit met de hele groep het grootste deel van de omzet in 2019 heeft bereikt.

Bewijsstukken aanleveren

Bij de aanvraag moet je de volgende bewijsstukken aanleveren:

  • Verklaring geen financiële moeilijkheden. Als subsidieaanvrager vul je een verklaring in je aangeeft dat de grote onderneming van de groep verbonden ondernemingen op 31 december 2019 niet in financiële problemen zat. Deze verklaring is binnenkort beschikbaar op de website van RVO.
  • Lijst met de samenstelling van de groep verbonden ondernemingen op het moment van aanvraag. Hier staan alle verbonden ondernemingen met de KVK-nummers. Een template hiervoor is binnenkort beschikbaar via RVO.
  • Lijst met samenstelling van groepsgebonden ondernemingen in de referentieperiode (kwartaal 1 2019) met de komende KVK-nummers.
  • Lijst met samenstelling van de groep verbonden ondernemingen in de subsidieperiode (kwartaal 1 2021) met de daarbij behorende KVK-nummers.

Accountantsverklaring

Kom je in aanmerking voor € 125.000 aan meer? Dan heb je naast bovenstaande bewijsstukken ook een accountantsproduct nodig. Als je bedrijf controleplichtig is, moet je een 'rapport van feitelijke bevindingen' aanleveren. Ben je niet controleplichtig? Dan kan een 'samenstellingsverklaring' volstaan. Mocht dit bij jou spelen, neem dan contact op met je adviseur van je accountant.

Hoogte subsidie

Het maximale subsidiebedrag voor grote ondernemingen bedraagt € 600.000 voor kwartaal 1. Voor grote ondernemingen in de detailhandel kan hier een opslag van maximaal € 300.000,- komen. Houd er in alle gevallen rekening dat je maar een maximaal bedrag aan subsidie mag aanvragen in verband met het maximale bedrag aan subsidie volgens de staatssteunregels. Heb je je ook NU aangevraagd? Dan kan het zo zijn dat je door de verruiming van de TVL mogelijk niet meer in aanmerking komt voor NU. De TVL telt mij in de omzet. Overleg met je adviseur wat in jouw geval het handigste is om te doen.

Na de aanvraag

Pas als je alle documenten hebt gedaan, neemt de RVO je aanvraag in behandeling. De opstellen van een accountantsproduct neemt wel de nodige tijd in beslag, vraag dit dus tijdig aan. Zorg er in elk geval voor dat je de aanvraag bij RVO hebt ingediend, het accountantsproduct kun je immers later nog aanleveren. Wel betekent dit dat de aanvraag nog niet in behandeling is genomen, aangezien de aanvraag niet compleet is. Binnen 13 weken krijg je bericht van de aanvraag is goedgekeurd. De subsidie staat dan meestal binnen 5 werkdagen op je rekening.

Definitieve vaststelling

Voor 1 oktober 2021 moet je de daadwerkelijke omzet van het eerste kwartaal doorgeven. Hier krijg je vooraf bericht. Heb je € 125.000 aan meer subsidie aangevraagd? Dan heb je je wederom een accountantsproduct nodig voor de vaststelling. Blijkt bij de vaststelling dat je te veel subsidie hebt aangevraagd? Dan kun je het bedrag dat je moet terugbetalen in delen voldoen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de aanvragen van TVL voor niet mkb-bedrijven? Neem dan contact op met Eric Schutte.

Ben je startende ondernemer? Ook jij kunt de TVL aanvragen. 

Meer informatie? Neem contact op met Eric Schutte
Neem contact op met Eric Schutte