Algemeen

Top 10 Eindejaarstips

01 nov 2021

Welke fiscale maatregelen kun je als ondernemer dit jaar nog treffen die voordelig voor je kunnen uitpakken? Hoe kun je nu al slim inspelen op wijzigingen die vanaf 2022 gaan gelden? We geven je 10 praktische tips.

Let op!

De Tweede en Eerste Kamer moeten de plannen van het kabinet nog goedkeuren.

Bekijk of beluister onze podcast aflevering Eindejaarstips 2021 

1. Koop nog snel een elektrische auto

Was je al van plan op korte termijn een elektrische auto te kopen en op de zaak te zetten? Doe dat dan nog dit jaar. Vanaf volgend jaar gaat de bijtelling namelijk omhoog van 12% naar 16%. Dit lagere tarief geldt dan nog maar voor de eerste € 35.000 van de cataloguswaarde in plaats van voor de eerste € 40.000. Door de auto nog in 2021 te kopen, profiteer je nog 5 jaar van de lagere bijtelling. Ook profiteer je dit jaar van 13,5% milieu-investeringsaftrek tot een maximale catalogusprijs van € 40.000.

2. Heroverweeg fiscale eenheid

Het tarief in de vennootschapsbelasting bedraagt 15% tot een winst van € 245.000. Volgend jaar geldt dit tarief tot € 395.000. Boven genoemde winsten bedraagt het tarief 25,8%. Bezit je meerdere bv’s? Dan kun je via een fiscale eenheid winsten en verliezen onderling verrekenen.

Tegenover dit voordeel staat een nadeel dat je slechts 1 keer van de lage tariefschijf profiteert. Heroverweeg daarom je fiscale eenheid en ontbind deze tijdig indien gewenst. Als je de verbreking per 2022 wilt realiseren, moet het verzoek hiertoe vóór 1 januari 2022 binnen zijn bij de Belastingdienst.

3. Gebruik de verruimde schenkvrijstelling

Vanwege corona zijn de jaarlijkse vrijstellingen in de schenkbelasting alleen dit jaar met € 1.000 verhoogd. Voor schenkingen aan kinderen bedraagt de vrijstelling nu € 6.604, voor schenkingen aan kleinkinderen en overige derden € 3.244. Gebruik deze extra ruimte!

4. Gebruik de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling

De vrije ruimte in de werkkostenregeling bedraagt vanwege corona dit jaar 3% tot een loonsom van € 400.000 en 1,18% over het meerdere. Het percentage tot een loonsom van € 400.000 gaat in 2022 omlaag naar 1,7%. Gebruik de vrije ruimte dus zo mogelijk nog dit jaar, want ongebruikte vrije ruimte kun je niet doorschuiven naar 2022.

5. Voorkom dat heffingskortingen verloren gaan

Enkele heffingskortingen kan je partner, die zelf te weinig inkomen heeft, nog maar beperkt uitbetaald krijgen. Het betreft de algemene heffingskorting, de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Degenen die vóór 1 januari 1963 geboren zijn, hebben geen last van het beperkt uitbetalen van de algemene heffingskorting.

Ze hebben wel last van de beperkingen inzake de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Je kunt voorkomen dat de heffingskortingen verloren gaan door aan je partner inkomsten toe te delen in box 2, zoals dividend. Je kunt ook vermogen in box 3 bij je partner laten belasten.

6. Optimaliseer KIA

Als je dit jaar meer dan € 2.400 investeert, heb je mogelijk recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit is een extra aftrek op de winst. De aftrek loopt af naarmate je meer investeert. Overweeg daarom investeringen op het eind van dit jaar uit te stellen, als je daarmee in 2021 en 2022 een hogere KIA krijgt.

7. Houd Milieulijst in de gaten

Als je milieuvriendelijk investeert, heb je mogelijk recht op de milieu-investeringsaftrek (MIA). De percentages hiervan gaan in 2022 omhoog, dus zou het aantrekkelijk kunnen zijn om je investeringen uit te stellen tot 2022.

Het is nu echter nog niet duidelijk welke bedrijfsmiddelen voor de MIA in aanmerking komen in 2022 en welk percentage dan voor het betreffende bedrijfsmiddel geldt. Dit wordt eind 2021 gepubliceerd in een nieuwe Milieulijst. Houd dit in de gaten en beslis dan of je nog dit jaar of beter juist volgend jaar milieuvriendelijk investeert. Bereid een en ander alvast voor met je leverancier.

8. Plan opname liquiditeiten

Je privévermogen wordt belast in box 3. De peildatum is 1 januari van het jaar. Zorg daarom dat je vóór 1 januari niet te veel liquiditeiten opneemt uit je eenmanszaak of bv. Je betaalt – afhankelijk van de omvang van je vermogen – in 2022 namelijk tot maximaal 1,71% aan belasting over de opgenomen liquiditeiten. Je kunt mogelijk ook vanuit privé vóór 1 januari liquiditeiten in je bedrijf storten, bijvoorbeeld voor een geplande investering.

9. Schenken ten behoeve van de woning

Wil je je kinderen of een derde een bedrag schenken in verband met de aankoop van een eigen woning of aflossing van hun hypotheek? Dan is deze schenking dit jaar onbelast tot een bedrag van € 105.302. Schenk je nog dit jaar? Dan vermindert dit je vermogen in box 3 met hetzelfde bedrag, wat je maximaal zo’n € 1.800 aan belasting kan schelen.

10. Cluster je zorgkosten

Zorgkosten zijn nog steeds aftrekbaar. Dit jaar nog tegen maximaal 43%, volgend jaar tegen maximaal 40%. Er geldt wel een drempel, wat betekent dat alleen de zorgkosten boven deze drempel aftrekbaar zijn. Heb je bijvoorbeeld dit jaar een fors bedrag aan de tandarts uitgegeven en wil je bijvoorbeeld een nieuw hoortoestel aanschaffen? Overweeg dit dan nog dit jaar te doen. Waarschijnlijk schiet je dan voor een groter bedrag over de drempel heen, wat je belastingbesparing oplevert.

Meer weten?

Meer weten over wat je dit jaar nog kunt doen om belasting te besparen? Neem contact op met onze adviseurs. Ze helpen je graag.