Algemeen

Toename langdurig zieke medewerkers door stress

03 apr. 2024

De arbodiensten zien een toename in het aantal langdurig zieke medewerkers vanwege stress. Het gaat om een stijging van 11% ten opzichte van een jaar eerder. Bijna een kwart van al het verzuim kwam door een (over)spanning of burn-out. Hoe ga je als ondernemer om met medewerkers met stressklachten?

De cijfers uit het onderzoek

Uit het onderzoek van arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare blijkt dat vooral mensen tussen de 25 en 45 jaar last hebben van stressklachten. De gezondheidszorg, het onderwijs en het openbaar bestuur zijn de sectoren waar dit probleem het meest voorkomt. In de bouwsector speelt het probleem het minst. En bij grotere ondernemingen met meer dan 250 werknemers is het verzuim door stress 20% hoger dan bij kleinere bedrijven.

Kosten zieke medewerker

Een zieke medewerker heeft niet alleen gevolgen voor de medewerkers zelf, maar ook voor jou als ondernemer. Zo kost een afwezige werknemer gemiddeld € 315 per dag. Een medewerker met stressgerelateerde klachten ligt er gemiddeld 240 dagen uit (al dan niet gedeeltelijk). Mensen met een burn-out zelfs gemiddeld 300 dagen. Wees als werkgever daarom scherp op het herkennen van stressklachten.

Meer weten?

Wil je meer weten over stress bij medewerkers? Neem contact op met onze specialisten op het gebied van personeelsmanagement.