Algemeen

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

22 mrt. 2021

Het kabinet heeft de afgelopen maanden diverse regelingen beschikbaar gesteld om mensen die financieel getroffen worden door de coronamaatregelen, te ondersteunen. Toch blijkt dat er nog mensen tussen wal en schip belanden en voor geen enkele regeling in aanmerking komen. Hiervoor wil het kabinet de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) openstellen. 

TONK

Het kabinet heeft voor deze regeling 260 miljoen euro beschikbaar gesteld. Deze regeling kan aangevraagd worden bij de gemeente en kan gezien worden als bijzondere bijstand. De ondersteuning is voor mensen die te maken hebben met een onvoorzienbare en onvermijdelijke terugval in hun inkomen, maar die niet of onvoldoende een beroep kunnen doen op andere coronaregelingen. Met deze regeling worden mensen die door corona onder het sociaal minimum zitten, financieel gesteund. De focus ligt hierbij op de woonkosten, zoals huur, aflossing hypotheek, hypotheekrente en kosten voor gas, water en licht.

Openstelling

Bij een aantal gemeenten is de TONK begin maart aan te vragen. Bij andere gemeenten kan deze binnenkort worden aangevraagd. Naast de verschillende aanvraagperiode, verschilt de hoogte van de vergoeding en het bepalen van de doelgroep. Voor meer informatie over de TONK kun je dus terecht bij je eigen gemeente. Wel kan bij elke gemeente de TONK met terugwerkende kracht worden aangevraagd tot 1 januari 2021.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Blijf als ondernemer op de hoogte van het laatste Corona-nieuws.