Algemeen

Samenwerken in een bv? Leg afspraken vast in een aandeelhoudersovereenkomst

16 sep. 2020

Je richt samen met een goede kennis een bv op. Samenwerken lijkt een goed idee, jullie delen namelijk dezelfde visie en passie. Jullie delen de winst 50/50 en zijn allebei bestuurder van de bv. Het gaat jaren goed en de onderneming groeit. Maar dan komt ineens het moment dat jullie visies uit elkaar beginnen te lopen en je in een patstelling terecht komt. De 1 wil namelijk uitbreiden en de ander wil verkopen. Wat doe je in dit soort situaties?

Aandeelhoudersovereenkomst

Voor dit soort situaties kun je afspraken maken in een aandeelhoudersovereenkomst. Denk hierbij aan een aanbiedingsplicht, maar bijvoorbeeld ook aan een waardebepaling van de aandelen. Kan de koopsom bij onderlinge verkoop wellicht ook in termijnen worden betaald? En hoe ga je na de verkoop met elkaar om? Mag de verkopende partij ‘zomaar’ een nieuwe (concurrerende) onderneming beginnen?

Dit zijn een aantal voorbeelden van afspraken die je vastlegt in een aandeelhoudersovereenkomst. Natuurlijk leg je hier nog veel meer in vast, zoals hoe je omgaat met de situatie dat 1 van de eigenaren arbeidsongeschikt raakt. Of welke besluiten je als bestuurder wel of niet alleen mag nemen. En hoe ga je om met het uitkeren van dividend? Is er een bepaalde ondergrens aan liquide middelen die je altijd in de onderneming wilt houden voor mindere tijden?

Het zijn allemaal dilemma’s waar je bij het begin van de samenwerking waarschijnlijk in overleg een antwoord op kunt geven, maar op het moment zelf geen overeenstemming (meer) over kunt bereiken. Leg deze afspraken daarom bij het begin van de samenwerking goed vast!

Meer weten?

Heb je vragen over het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst of heb je ondersteuning nodig? Neem contact op met Linda Wienk.