Agro, Melkvee

Saldo melkvee stijgt met 45%, wat betekent dit voor jou?

09 nov 2022

Heb jij al in beeld hoeveel winst je dit boekjaar gaat maken? Dit kun je afleiden van de stand van je bankrekening, maar het is nog beter om dit inzichtelijk te maken met een Countus Signaalanalyse (CSA) rapport. Hiermee wordt duidelijk waar de verschillen zitten. Countus heeft de cijfers op een rij gezet en geeft jou graag inzicht in de ontwikkelingen binnen de melkveehouderij.

Stijging saldo melkvee

Het saldo melkveehouderij is dit jaar aanzienlijk beter dan afgelopen jaar. Dat is geen verrassing en we kunnen ons voorstellen dat je dit van jouw bedrijf ook wel in beeld hebt. De melkprijs en de voer- en kunstmestkosten zijn fors hoger. Het saldo melkvee stijgt zo’n 10 cent per kilogram melk! Dit is een stijging van 45% ten opzichte van vorig jaar: een hoge stijging met een enorm grote spreiding.

Stijging voerkosten

Die spreiding zit onder meer in de voerkosten. Hoe droog was het afgelopen zomer bij jou? En hoeveel ruwvoeropbrengst heeft dit gekost? Dit bepaalt voor een belangrijk deel het verschil in voerkosten. En dat verschil kan oplopen tot 10 cent voerkosten per kilogram melk.

Dit maakt het ook uitdagend om jouw voerkosten te beoordelen. Als deze hoog zijn, is dat dan volledig het gevolg van de droogte? Of is er in het management ook verbetering mogelijk? Door de kosten te combineren met kilo’s en andere technische cijfers krijg je meer inzicht.

Stijging loonwerkkosten

Ook de loonwerkkosten stijgen dit jaar fors, er kwam maar liefst 13% bij! Je merkt dat machines duurder worden, diesel hard in prijs is gestegen en personeel schaars is. Vergeet daarbij niet dat jouw bedrijf de afgelopen jaren waarschijnlijk ook gegroeid is. Die uitbreiding vraagt tijd en aandacht waardoor je misschien de loonwerker meer laat doen dan een paar jaar terug.

Daarnaast is het bouwplan van invloed op je bewerkingskosten. Ga jij volgend jaar veldbonen verbouwen om voor het GLB in het ‘goud’ te komen? Dan lopen jouw loonwerkkosten volgend jaar nog verder op.

Jouw kasstroom bepalen

Hoe hoog was de kasstroom binnen je bedrijf? Dit is het getal vóór aflossingen, investeringen en privé-uitgaven. Met name de investeringen en groot onderhoud maken het moeilijk om de kasstroom te bepalen aan de hand van je bankrekening. Dit zijn ook de 2 belangrijkste elementen waarmee jij jouw winst kunt sturen.

Is je bankrekening niet opgelopen, maar je hebt uit de kasstroom € 150.000 geïnvesteerd (bij 1 miljoen kilogram melk)? Dan heb je goed gedraaid. Verdieping van jouw cijfers is dus noodzaak om deze goed te kunnen beoordelen.

De Countus Signaalanalyse

Het CSA rapport geeft jou inzicht in je resultaten. Met de technische cijfers uit het rapport kun je vervolgens doelen stellen voor komend jaar. Aan welke knoppen ga jij draaien om het volgend jaar nog beter en efficiënter te doen? We adviseren je graag.

Hulp nodig?

Jouw Countus adviseur kan je helpen om de cijfers te doorgronden en concrete doelen te stellen. Neem hiervoor contact met ons op.