Wat verandert er?
Vanaf 1 januari 2027 ontvang je geen volledige vergoeding meer voor de stroom die je teruglevert. In plaats daarvan krijg je een vergoeding van je energieleverancier. Hoe hoog die vergoeding precies wordt, is nog niet bekend. Wel is in de wet vastgelegd dat de vergoeding redelijk moet zijn. Dit zijn de gemaakte afspraken:
- Van 2027 tot 2030: De terugleververgoeding moet minimaal 50% van het kale leveringstarief zijn (exclusief belastingen).
- Na 2030: Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe hoog de vergoeding is.
Daarnaast kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor het terugleveren van energie. Ook hier geldt: de kosten moeten ‘redelijk’ zijn en dus niet hoger dan de gemaakte kosten. Energieleveranciers moeten hier transparant over zijn.
Wie controleert dit?
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op de redelijkheid van de terugleververgoeding en de kosten. Energiebedrijven moeten aantonen dat de kosten in verhouding staan tot de werkelijke uitgaven. Is dit niet het geval? Dan kan de ACM ingrijpen.
Wat kun je zelf doen?
Wil je het meeste halen uit je zelfopgewekte stroom? Zorg dat je slim omgaat met je energieverbruik. Denk aan het aanschaffen van een thuisbatterij om energie op te slaan – vaak zijn er subsidies beschikbaar.
Meer weten?
Heb je vragen over de salderingsregeling en het terugleveren van energie? De experts van Countus Duurzaam staan klaar om je te helpen. Neem gerust contact met ze op.