Paardenhouderij

Registratieplicht paardenhouderij bij reizen binnen Europa, ook voor particulieren

12 sep. 2023

Heb je een paardenhouderij of (paarden)vervoersbedrijf en breng je dieren en/of sperma de grens over? Dan moet je vanaf 1 juli 2023 correct geregistreerd staan in het Trade Control and Expert System New Technology (TRACESNT). Dit geldt voor grensoverschrijdende verplaatsingen binnen Europa. Ook als ontvangend bedrijf ben je verplicht om op de juiste manier geregistreerd te staan. Deze registratieplicht geldt niet alleen voor commercieel vervoer, maar ook voor particulieren.

Exportcertificaat

Heb je geen geldig bestemmingsadres? Dan krijg je vanaf 1 juli geen exportcertificaat meer uitgereikt. Ga je als particulier de grens over met een eigen trailer en paard? Dan moet je zorgen voor een geldig bestemmingsadres en jezelf registreren als vervoerder. Een reden kan bijvoorbeeld zijn: deelname aan wedstrijden, inseminatie in het buitenland of verkoop van het paard. De registratie verloopt via de NVWA.

Het belang van deze registraties? Te weten komen waar de dieren en levende producten zich precies bevinden en waar ze vandaan komen in Europa. Met deze kennis kan bij het uitbreken van een dierziekte, verspreiding zo snel mogelijk worden bestreden.

Meer weten?

Meer weten over de registratieplicht of ben je benieuwd wat we als specialist in de paardenhouderij voor jou kunnen betekenen? Neem contact op met onze experts.