Werkelijk rendement vs. forfaitair rendement
In juni 2024 oordeelde de Hoge Raad dat je in box 3 het werkelijke rendement in aanmerking mag nemen als dit lager is dan het wettelijke forfaitaire rendement. De Hoge Raad gaf daarbij aanwijzingen over hoe je het werkelijke rendement moet berekenen. Als het gaat om het nominale werkelijke gerealiseerde én ongerealiseerde rendement, houd je bijvoorbeeld geen rekening met inflatie en aftrek van kosten.
Tegenbewijsregeling
De staatssecretaris gaf na afloop nadere invulling aan de manier waarop je het werkelijke rendement moet berekenen. Deze invulling wordt in een wetsvoorstel opgenomen, waardoor er een wettelijke tegenbewijsregeling ontstaat. Op die wettelijke tegenbewijsregeling kun je een beroep doen als je wettelijke rendement – berekend volgens de nadere invulling van de staatssecretaris – lager is dan het forfaitaire rendement.
Let op
Kom je in aanmerking voor de tegenbewijsregeling? Dan betekent dit niet dat je box 3-aanslag per definitie minder wordt. Hiervoor moet je werkelijke rendement lager zijn dan het forfaitaire rendement. Houd er rekening mee dat wat jij verstaat onder werkelijk rendement anders kan zijn dan hoe de Hoge Raad dat ziet.
Brief ontvangen?
In september maakte de staatssecretaris de doelgroep bekend die in aanmerking komt voor de wettelijke tegenbewijsregeling. Tot en met begin november 2024 stuurde de Belastingdienst deze doelgroep een brief. Het gaat om de periode vanaf 2017.
Let op
Denk je dat je in aanmerking komt voor de wettelijke tegenbewijsregeling, maar heb je medio november 2024 geen brief van de Belastingdienst gekregen? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen samen met jou bepalen of het terecht is dat je geen brief hebt ontvangen.
Wel of geen actie?
De Belastingdienst laat in de brief weten dat je nog geen actie hoeft te ondernemen. Dat klopt over het algemeen, maar in de volgende 2 gevallen is het mogelijk wel verstandig om in actie te komen:
- Als je een definitieve aanslag met box 3-inkomen ontvangt.
- Als je een definitieve aanslag IB 2019 met box 3-inkomen hebt die op 24 december 2021 nog niet onherroepelijk vaststond.
Definitieve aanslag IB met box 3-inkomen
Ontvang je een definitieve aanslag IB met box 3-inkomen, neem dan zo snel mogelijk contact op met je adviseur. Als een voorlopige berekening van je werkelijke inkomen lager is dan het wettelijke forfaitaire inkomen in box 3, kan het namelijk verstandig zijn om je rechten veilig te stellen en tijdig bezwaar te maken tegen de definitieve aanslag IB. Tijdig wil zeggen binnen 6 weken na de dagtekening van de definitieve aanslag.
Definitieve aanslag IB 2019 met box 3- inkomen
Heb je een definitieve aanslag IB 2019 met box 3-inkomen en stond deze op 24 december 2021 nog niet onherroepelijk vast? Dan kreeg je een andere brief van de Belastingdienst. In deze brief staat dat je vóór 31 december 2024 een verzoek om ambtshalve vermindering in moet dienen. Alleen dan houd je recht op de tegenbewijsregeling voor de IB 2019.
Let op
Kreeg je inderdaad zo’n brief? Overleg dan met onze adviseurs of een verzoek om ambtshalve vermindering verstandig is. Heb je de brief niet ontvangen en denk je dat je voor je IB 2019 wel in aanmerking komt voor de tegenbewijsregeling? Neem dan ook contact op. Samen kunnen we bepalen of je terecht geen brief hebt ontvangen en nadere actie ondernemen.
Wetsvoorstel
Het wetsvoorstel met daarin de wettelijke tegenbewijsregeling wordt naar verwachting in het eerste kwartaal 2025 aan de Tweede Kamer aangeboden. Het plan is om de wet per 1 juni 2025 in te laten gaan. Het aan het tegenbewijs gekoppelde Formulier Opgaaf Werkelijk Rendement (OWR) is naar verwachting ook medio 2025 gereed.
Pas vanaf dat moment kun je met behulp van dit Formulier OWR je werkelijke rendement aan de Belastingdienst doorgeven. Je ontvangt daarvoor vanaf de zomer van 2025 van de Belastingdienst een uitnodiging met details over de benodigde stappen die je moet nemen.
Meer weten?
Denk je dat je in aanmerking komt voor de wettelijke tegenbewijsregeling, maar heb je geen brief gehad? Of kreeg je wel een brief, maar wil je overleggen over wat verstandig is in jouw situatie? Neem dan contact op met onze adviseurs.