Algemeen

Proeftijd: aan welke regels moet je voldoen?

Ingrid Andringa
20 dec. 2023

In de proeftijd kun je kennismaken met je werknemer. Bevalt de nieuwe collega niet? Dan kun je als werkgever de arbeidsovereenkomst eenzijdig en direct opzeggen. Maar het is oppassen geblazen. De regels rondom de proeftijd zijn streng én de gevolgen van het niet voldoen aan de regels zijn groot. Lees er meer over in dit artikel.

(Nietige) proeftijd

De proeftijdperiode is voor de werknemer een onzekere periode. Zonder tussenkomst van een rechter of instantie kan hij van de één op de andere dag worden ontslagen. Daarom gelden er strikte regels voor de proeftijd. Voldoe je als werkgever niet aan de regels? Dan is de proeftijd nietig. Dit houdt in dat de proeftijd (en een eventueel proeftijdontslag) niet geldt.

Begrenzen duur proeftijd

De maximale duur van de proeftijd is beperkt door de wet. Zo mag je maximaal een proeftijd van 2 maanden afspreken bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of een tijdelijke arbeidsovereenkomst die langer dan 2 jaar duurt. Een proeftijd van 1 maand is mogelijk bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst van langer dan 6 maanden en korter dan 2 jaar.

Is er een cao van toepassing? Dan is het mogelijk dat in de cao afwijkende afspraken zijn gemaakt over de proeftijd.

Checken

Controleer dus altijd bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst of de afspraken rondom de proeftijd voldoen aan de voorwaarden. En mocht je willen overgaan tot een proeftijdontslag? Toets dan altijd of de overeengekomen proeftijd wel rechtsgeldig is.

Meer weten?

Wil je meer weten over de proeftijd? Neem dan contact op met Ingrid Andringa. Zij helpt je graag.

Meer informatie? Neem contact op met Ingrid Andringa
Ingrid Andringa Jurist Arbeidsrecht
Personeelsmanagement, Fiscaal-juridisch
Neem contact op met Ingrid Andringa
Ingrid Andringa Jurist Arbeidsrecht
Personeelsmanagement, Fiscaal-juridisch