Agro

Perceelsgrenzen RVO op de schop

10 sep 2020

Gebruik je landbouwgrond? Let dan goed op. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat de perceelsgrenzen namelijk opnemen in de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). De BGT is de kaart waar alle overheidsinstanties gebruik van gaan maken. RVO beoordeelt hiervoor alle topografische perceelsgrenzen opnieuw. Wat betekent dat voor jou?

Nieuwe perceelsgrenzen

Bij het opnieuw beoordelen van de grenzen verschuiven bijna alle topografische grenzen. Hierdoor wordt de geregistreerde oppervlakte van jouw percelen groter of juist kleiner. Dit kan gevolgen hebben voor het mestbeleid of subsidies zoals de betalingsrechten.

Wat nu? Elke week krijgt een groep bedrijven een uitnodiging van RVO om de BGT-check in te vullen. RVO is begonnen in de noordelijke provincies en werkt van daaruit naar beneden. Op dit moment ontvangen met name de noordoostelijke bedrijven een uitnodiging.

De BGT-check

Heb je een uitnodiging ontvangen? Dan kun je inloggen op de applicatie om te zien wat de gevolgen zijn van de BGT. Je kunt zien wat de nieuwe topografische perceelsgrenzen zijn ten opzichte van de percelen zoals je die hebt ingetekend. Ook kun je zien wat dit voor de oppervlakte van je percelen/kavel betekent. Je hebt 6 weken de tijd om de BGT-check uit te voeren.

Met deze BGT-check kun je de nieuwe voorgestelde perceelsgrenzen beoordelen en opmerkingen plaatsen. RVO kan deze opmerkingen gebruiken voor het definitief vaststellen van de grenzen. Doe je de BGT-check niet? Dan gaat RVO er vanuit dat je akkoord bent met de voorgestelde grenzen.

Gehuurde en verhuurde percelen

Bij het openen van de BGT-check, worden de percelen eenmalig ingeladen zoals deze in ‘Mijn Percelen’ staan. Gehuurde percelen zijn wel zichtbaar, maar verhuurde percelen niet. Die komen bij de huurder in de BGT-check naar voren. Maak bij huur en verhuur van percelen dus duidelijke afspraken over het controleren van de percelen.

Bij Countus hebben we al diverse BGT-checks ingevoerd. Het valt op dat er in veel gevallen behoorlijke verschillen zitten in de perceelsgrenzen. Het goed onderbouwen van de verschillen is essentieel! Met de opmerking eens/oneens doet RVO niet veel. Het is dus belangrijk om op voorhand kenbaar te maken of je het met de grenzen eens bent en waarom. Dit bespaart een hoop geld en tijd achteraf. Laat deze kans niet lopen.

Meer weten?

Heb je vragen over de BGT-check? Of wil je hulp bij het uitvoeren van de check? Bij Countus helpen we je graag. Neem contact op met je adviseur.