Algemeen

Parkeerkosten in de WKR

06 jan 2015

Sinds 1 januari 2015 is je organisatie officieel verplicht de Werkkostenregeling (WKR) toe te passen. Dit kan behoorlijk wat gevolgen hebben voor je organisatie. Zo kan het zijn dat de kosten voor parkeren bij de werkplek flink oplopen. Deze kosten zijn namelijk alleen op nihil gewaardeerd als de parkeerplaats als werkplek kwalificeert.

De verplichte invoering van de werkkostenregeling (WKR) per 1 januari 2015 maakt dat het parkeren van een eigen auto bij het werk niet meer altijd onbelast kan. Sterker nog: in veel gevallen zal het vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen van deze parkeerruimte belast loon voor je medewerker vormen of ondergebracht moeten worden in de vrije ruimte. Onder de WKR geldt namelijk alleen een nihilwaardering voor ter beschikking gestelde voorzieningen op de werkplek.

Parkeerkosten zijn alleen onbelast bij arboverantwoordelijkheid

De parkeerplaats bij het werk kan dus alleen onbelast blijven als de parkeerplaats of parkeergarage aan de voorwaarden voor een werkplek voldoet. Dat betekent dat je organisatie arboverantwoordelijkheid moet hebben voor deze parkeerruimte. Je bent bijvoorbeeld verantwoordelijk voor goede verlichting, het sneeuwvrij maken van de parkeerruimte en de beveiliging. Als je geen arboverantwoordelijkheid hebt voor de parkeerplaats bij het werk -bijvoorbeeld omdat deze gesitueerd is in een parkeergarage in de buurt van de werkplek- moet je de parkeerkosten dus in de vrije ruimte onderbrengen of belasten bij de medewerker. Als je de medewerker een vergoeding geeft voor zijn parkeerkosten bij het werk, kan dit sowieso niet onbelast.

 

Parkeerkosten voor de auto van de zaak in de WKR

De regels voor een onbelaste vergoeding gelden alleen voor een parkeervoorziening bij het werk voor medewerkers die voor het woon-werkverkeer met hun eigen auto reizen. Voor een auto van de zaak zijn de regels anders. In dat geval komen de autokosten -inclusief parkeerkosten- voor rekening van de werkgever. Of je organisatie arboverantwoordelijkheid heeft voor de parkeerplek, is dan niet van belang. Wil je de parkeerkosten van al je medewerkers onbelast blijven vergoeden? Dan kan dit dus betekenen dat je je medewerkers met een auto van de zaak verderop in een parkeergarage moet laten parkeren en medewerkers met een eigen auto vlak voor de deur op het terrein van je organisatie.

 

Meer weten?

Meer weten over parkeerkosten in de WKR? Vul het contactformulier in of neem contact op met Han ter Welle.

✆ 06 420 36 558

[email protected]

Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten voor passend advies / offerte