Paardenhouderij

Paardenhouderij: de verschillen tussen werknemers, vrijwilligers, stagiaires en zzp’ers

Philine Schultz
17 dec 2021

Heb je een bedrijf in de paardensport? Dan heb je waarschijnlijk te maken met verschillende mensen die werkzaamheden op het bedrijf uitvoeren. Er komt namelijk veel kijken bij de verzorging van paarden. Wie berijdt de paarden, voert ze, mest de stallen uit of onderhoudt het erf? Is dat een werknemer, een stagiair, een vrijwilliger of zzp’er? Juridisch gezien zit er veel verschil in deze vormen, zowel als het gaat om de beloning als om de formalisatie van bepaalde zaken. We vertellen je hoe dat zit.

Werknemers

Allereerst is het mogelijk om iemand in loondienst te nemen. Iemand wordt als werknemer gezien is als er sprake is van loonbetaling, de verplichting tot het verrichten van arbeid én als er een gezagsverhouding aanwezig is. Je moet je werknemers minimaal het wettelijk minimumloon betalen en je dient een arbeidsovereenkomst op te stellen.

In de arbeidsovereenkomst bespreek je om welke functie het gaat, het aantal uur dat de medewerker gaat werken en het bijbehorende salaris. Je sluit je aan bij een arbodienst en je kunt een verzuim- en aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af? Dan is deze van toepassing op iedereen die op je erf of in de stallen komt.

Stagiaires

Een stagiair is geen werknemer. Bij een stagiair staat in plaats van het verrichten van arbeid, leren voorop. Er is geen sprake van een arbeidsovereenkomst en er geldt geen minimumloon. Wel moet je een stageovereenkomst opstellen waarin je bepaalde afspraken formeel maakt. Zo zijn de verwachtingen voor beide partijen duidelijk. Ook kun je een stagevergoeding betalen.

Vrijwilligers

Voeren mensen vrijwilligerswerk uit? Dan doen ze dat onbetaald en onverplicht voor anderen of voor de samenleving. Er gelden wel fiscale voorwaarden voor vrijwilligerswerk. Het werk moet namelijk in het algemeen belang of in een bepaald maatschappelijk belang zijn. Daarnaast mag het werk geen winstoogmerk hebben en mag het werk de arbeidsmarkt geen banen kosten of in plaats van een betaalde baan komen.

Is er sprake van vrijwilligerswerk? Dan kun je een vrijwilligersvergoeding betalen. Deze vergoeding is bedoeld als vergoeding voor de gemaakte onkosten, het is dus geen betaling voor het uitvoeren van het vrijwilligerswerk. Denk bijvoorbeeld aan een reiskostenvergoeding. Je mag totaal maximaal € 180 per maand en € 1.800 per jaar aan vrijwilligersvergoeding betalen. Dat is inclusief de reiskostenvergoeding.

Zzp’ers

Werk je met een zzp’er, oftewel met iemand die werkzaamheden op zelfstandige basis verricht? Dan betekent dit dat diegene arbeid verricht en dat je daar loon voor betaalt. Het verschil met een werknemer is dat er in dit geval gezag ontbreekt. Zzp’ers bepalen dus zelf wanneer en hoe ze de werkzaamheden verrichten.

Als je met zzp’ers werkt, is er geen sprake van een arbeidsovereenkomst. Wel van een overeenkomst van opdracht. Hierin kun je afspraken maken over welke werkzaamheden er worden verricht, in welke periode en tegenover welk tarief.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de gevolgen van het werken met werknemers, vrijwilligers, stagiaires en zzp’ers? Neem dan contact op met Philine Schultz.

Meer informatie? Neem contact op met Philine Schultz
Personeelsmanagement, Recreatie & Horeca
Neem contact op met Philine Schultz
Personeelsmanagement, Recreatie & Horeca