Algemeen

Op vakantie met je zakelijke auto

23 aug. 2023

Ga jij wel eens met je auto van de zaak op vakantie? Of wellicht zijn er zelfs verschillende auto’s van de zaak die je gebruikt tijdens de vakantieperiode. We vertellen je wat hierbij komt kijken en waar je in deze situatie op moet letten.

Vakantie is privégebruik

Het gebruik van de auto van de zaak tijdens de vakantie wordt aangemerkt als privégebruik. Wil je met de auto van de zaak vanwege de bijtelling niet meer dan 500 km per jaar privé rijden, dan is gebruik voor de vakantie dus nauwelijks mogelijk. Het is dan een goede oplossing om privé een auto te huren of alternatief vervoer te regelen.

Kosten vergoeden

Als je een auto van de zaak hebt, kunnen alle autokosten belastingvrij worden vergoed door je werkgever, ook tijdens de vakantie. Denk aan tolgelden, reparaties onderweg en getankte brandstof.

Bijtelling bij gebruik vakantieauto

Gebruik je je ‘gewone’ auto van de zaak niet of nauwelijks privé, en gebruik je een andere auto van de zaak voor een vakantie? Dan geldt toch voor beide auto’s tegelijkertijd de bijtelling als je samen meer dan 500 km privé rijdt. Ook als de ‘gewone’ zakelijke auto tijdens de vakantie niet aan jou ter beschikking staat. In dit laatste geval wordt de bijtelling voor de gewone auto dan alleen niet over de vakantieperiode berekend.

Voorbeeld
Hieronder geven we een voorbeeld van hoe de berekening eruit kan zien:

Het hele jaar, behalve in juli, staat je een niet-elektrische auto ter beschikking met een catalogusprijs van € 40.000. Je gebruikt deze niet privé. In juli staat een niet-elektrische auto ter beschikking met een catalogusprijs van € 30.000. Je gebruikt deze voor de vakantie in juli 1.800 km privé.

Bijtelling auto 1: € 40.000 x 22% x 11/12 = € 8.068
Bijtelling auto 2: € 30.000 x 22% x 1/12 = € 550
Totale bijtelling € 8.068 + € 550 = € 8.618

Alleen vakantieauto

Heb je normaal gesproken niet de beschikking over een auto van de zaak, maar stelt je werkgever je voor tijdens je vakantie wel een auto ter beschikking, dan geldt de bijtelling alleen voor de vakantieperiode. Alleen dan kun je deze auto namelijk gebruiken.

Voorbeeld
Alleen in de maand juli word je een niet-elektrische auto van de zaak ter beschikking gesteld die je kunt gebruiken voor de vakantie. Bij een catalogusprijs van € 40.000 bedraagt de bijtelling dan € 40.000 x 22% x 1/12 = € 733.

Let op! Bij veel privégebruik tijdens de vakantieperiode kan een inspecteur vaststellen dat een hogere bijtelling toegepast moet worden vanwege ‘excessief privégebruik’.

Heb je vragen over de zakelijke auto op vakantie?

Wil je weten hoe het gebruik van je auto van de zaak op vakantie werkt in jouw specifieke situatie? De specialisten van Countus helpen je hier graag bij, neem contact met ons op.