Algemeen

Nieuwe regeling: tegemoetkoming vaste lasten mkb

11 jun 2020

In het tweede steunpakket heeft de overheid verschillende steunmaatregelen verlengd én een nieuwe regeling in het leven geroepen: de tegemoetkoming vaste lasten mkb (TVL). Wat betekent deze regeling voor het mkb en waar moet je als mkb'er aan voldoen om van de regeling gebruik te kunnen maken?

Tegemoetkoming vaste lasten

De tegemoetkoming vaste lasten mkb zorgt ervoor dat mkb-ondernemers een deel van hun vaste lasten kunnen blijven betalen. De tegemoetkoming is niet voor loonkosten. Hiervoor kan de NU aangevraagd worden. De regeling geldt van 1 juni tot 1 oktober. Aanvragen kan t / m 30 oktober 17.00 uur. 

Je kunt een tegemoetkoming aanvragen voor maximaal € 50.000, -. Er moet dan wel sprake zijn van een minimale omzetderving van 30%. Wat de totale tegemoetkoming wordt, is afhankelijk van de omvang van je bedrijf en de hoogte van je vaste kosten.

Voor wie?

MKB-ondernemers met maximaal 250 werknemers die op de lijst staan ​​met de SBI-codes , komen voor de regeling in aanmerking. Het kan zijn dat je de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) al voor je bedrijf hebt aangevraagd. De TVL komt neer op deze bijdrage. Maak je ook gebruik van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NU)? Dan kan dit wél consequenties hebben.

De compensatie van de TVL wordt namelijk als omzet gerekend, waardoor de NOW-subsidie ​​lager uitvalt. Ga dus goed na wat voor jouw bedrijf het beste van applicatie is.

Wat zijn de voorwaarden?

Waar moet je aan voldoen om gebruik te kunnen maken van de tegemoetkoming vaste laten?

  • Je bedrijf heeft maximaal 250 medewerkers.
  • Je bedrijf heeft meer dan 30% omzetderving.
  • De SBI-code van je bedrijf staat op de lijst van de SBI-codes.
  • Je bedrijf is vóór 15 maart 2020 opgericht en ingeschreven bij de KvK.
  • Je bedrijf heeft een vestiging in Nederland.
  • Minimaal 1 vestiging van je bedrijf heeft een ander adres dan het privéadres van de eigenaar. Als de vestiging los staat van de privéwoning en een eigen opgang of toegang heeft, voldoe je ook aan deze voorwaarde. Een uitzondering geldt voor horecaondernemingen met SBI-code 56.10.1, 56.10.2 en 56.30 en ambulante handel.
  • Je bedrijf is niet failliet en heeft geen uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank.
  • Je bedrijf is geen overheidsbedrijf.

Meer weten?

Wil je meer weten over de tegemoetkoming vaste lasten mkb? Neem dan contact op met je adviseur.