Algemeen

Gebruikmaken van de steunmaatregelen? Maak een coronadagboek

26 mrt. 2020

Het beleid rondom het coronavirus heeft impact voor iedereen. Wat betekent het voor jou als ondernemer en voor bepaalde sectoren? In dit artikel gaan we in op hoe je bewijzen kunt verzamelen als je aanspraak wilt maken op de steunmaatregelen van het kabinet.

Maak een coronadagboek

Op dit moment is er een aantal regelingen waar je als ondernemer aanspraak op kunt maken. De meeste regelingen worden momenteel door de overheid verder uitgewerkt. Wellicht komen er nog meer regelingen om ondernemers tegemoet te komen.

Hoewel we het nog niet zeker weten, is de kans groot dat je bepaalde bewijzen moet aanleveren. Hoe, en welke informatie je beschikbaar moet stellen, is nog niet bekend. Houd daarom een coronadagboek bij. Als je achteraf bepaalde zaken moet aantonen, is het altijd lastig nazoeken of is het bewijs misschien wel niet meer leverbaar.

Tips voor je coronadagboek

Wat kun je dan zoal bijhouden in het coronadagboek? Hieronder vind je een aantal tips:

  • Bevestig afgezegde offertes/opdrachten per e-mail naar je opdrachtgever en bewaar deze e-mails in een aparte e-mailmap. Vermeld in je bericht ook de eventueel afgesproken prijs. Gemiste omzet is hierdoor later makkelijk terug te vinden.
  • Houd bij welke kosten je hebt gemaakt en welke investeringen je hebt gedaan van goederen die nu waardeloos zijn (in het geval van bederfelijke goederen bijvoorbeeld).
  • Registreer de kosten die je maakt om schade te beperken (bijvoorbeeld kosten voor het inschakelen van een adviseur)
  • Registreer de extra kosten die je maakt in deze periode (bijvoorbeeld kosten om mensen thuis te laten werken)
  • Zorg dat je de informatie bundelt zodat deze gemakkelijk terug te vinden is
  • Breng de inkomstenderving in kaart
  • Zorg voor bewijs met datum en omschrijving en maak waar dat kan foto's ter ondersteuning

Een aparte categorie in je boekhouding

En dan de laatste tip: maak in je boekhouding een aparte categorie aan waarin je deze kosten bijhoudt.

Meer weten?

Wil je meer weten over welke bewijzen je het beste kunt verzamelen? Of heb je hulp nodig bij je boekhouding? Neem contact op met één van onze adviseurs.