Agro

Met welk niveau eHerkenning log jij in?

24 okt. 2023

Als ondernemer heb je regelmatig eHerkenning nodig. Betrouwbaarheidsniveau 1 bestaat al niet meer. Je kunt dus alleen nog gebruikmaken van niveau 2 of hoger. Maar op sommige websites heb je minimaal niveau 3 nodig om in te loggen. Wat zijn de verschillen tussen die niveaus? We zetten het op een rijtje.

Wat is eHerkenning?

eHerkenning is een inlogsysteem waarmee je veilig kunt inloggen op websites van de overheid. Het systeem kende 5 betrouwbaarheidsniveaus: 1, 2, 2+, 3 en 4. Niveau 1 kun je sinds 1 juli 2021 niet langer gebruiken. Voor de meeste websites volstaat inloggen met niveau 2 of hoger, maar soms heb je minimaal niveau 3 nodig.

Je kunt eHerkenning vergelijken met DigiD. Als persoon gebruik je DigiD, als bedrijf gebruik je eHerkenning. Heb je een bedrijf (ingeschreven bij de KvK) en log je in bij bijvoorbeeld de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)? Dan heb je al eHerkenning nodig. Let wel goed op welk niveau je hebt en hoe lang je daar nog gebruik van kunt maken.

Inloggen met niveau 3

Doe je een belastingaangifte voor je onderneming? Dan heb je betrouwbaarheidsniveau 3 van eHerkenning nodig om in te loggen bij de Belastingdienst. Voor eenmanszaken geldt een uitzondering. Zij kunnen inloggen met DigiD.

Moet je als ondernemer wél inloggen met eHerkenning, maar heb je eHerkenning alleen nodig voor je belastingaangifte? Dan kun je in aanmerking komen voor een compensatieregeling. eHerkenning is namelijk niet kosteloos.

Ook voor het inloggen bij het Werkgeversportaal van het UWV heb je minimaal niveau 3 nodig. Hetzelfde geldt voor het aanvragen van GLB-kennisvouchers (voorheen SABE-vouchers) bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

Wat te doen?

Heb je nog geen eHerkenning en moet je dit nu aanvragen? Of heb je eHerkenning niveau 1 en moet je eHerkenning dus opnieuw aanvragen? Dan is het advies om gelijk betrouwbaarheidsniveau 3 te kopen. Met niveau 3 kun je inloggen bij alle diensten waarbij je niveau 2, 2+ of 3 nodig hebt. Niveau 3 kost ongeveer 2 keer zoveel als niveau 2(+), maar het voorkomt dat je later alsnog moet omschakelen van niveau 2(+) naar niveau 3.

Heb je al eHerkenning 2 of 2+, maar nog geen niveau 3? En moet je ergens een aanvraag voor doen? Check dan ruim van tevoren of je niveau 3 van eHerkenning nodig hebt, zodat je dit tijdig kunt aanvragen. Het kan namelijk enkele werkdagen duren voordat je aanvraag van eHerkenning is geregeld.

Alternatief: ketenmachtiging

Besteed je zaken liever uit? Dan kun je kiezen voor een ketenmachtiging. Hiermee machtig je een andere partij om zaken voor je te regelen in portalen waar je e-Herkenning voor nodig hebt. In de meeste gevallen hoef je dan zelf geen e-Herkenning aan te vragen.

Meer weten?

Wil je meer weten over eHerkenning en de verschillende niveaus? Of wil je Countus machtigen om zaken voor je te regelen? Neem contact op met een adviseur van Countus. We helpen je graag!