Agro

Met welk niveau eHerkenning log jij in?

14 sep 2021

Als ondernemer heb je regelmatig eHerkenning nodig. Per 1 juli 2021 is betrouwbaarheidsniveau 1 van eHerkenning gestopt. Je kunt dus alleen nog gebruikmaken van niveau 2 of hoger. Echter, op sommige websites heb je minimaal niveau 3 nodig om in te loggen. Wat zijn de verschillen tussen die niveaus? We zetten het op een rijtje.

Wat is eHerkenning?

eHerkenning is een inlogsysteem waarmee je veilig kunt inloggen op websites van de overheid. Het systeem kende 5 betrouwbaarheidsniveaus: 1, 2, 2+, 3 en 4. Niveau 1 kun je sinds 1juli 2021 niet langer gebruiken. Voor de meeste websites volstaat inloggen met niveau 2 of hoger, maar soms heb je minimaal niveau 3 nodig.

Je kunt eHerkenning vergelijken met DigiD. Als persoon gebruik je DigiD, als bedrijf gebruik je eHerkenning. Heb je een bedrijf (ingeschreven bij de KvK) en log je in bij bijvoorbeeld de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)? Dan heb je al eHerkenning. Let wel goed op welk niveau je hebt en hoe lang je daar nog gebruik van kunt maken.

Inloggen met niveau 3

Doe je volgend jaar een belastingaangifte voor je onderneming? Dan heb je betrouwbaarheidsniveau 3 van eHerkenning nodig om in te loggen bij de Belastingdienst. Deze verplichting geldt vanaf 2022. Voor eenmanszaken geldt een uitzondering. Zij kunnen inloggen met DigiD.

Moet je als ondernemer wél inloggen met eHerkenning, maar heb je eHerkenning alleen nodig voor je belastingaangifte? Dan kun je in aanmerking komen voor een compensatieregeling. eHerkenning is namelijk niet kosteloos.

Ook voor het inloggen bij het Werkgeversportaal van het UWV heb je minimaal niveau 3 nodig. Daarnaast zou je per dit jaar ook niveau 3 nodig moeten hebben voor het aanvragen van een adviesvoucher vanuit de SABE-regeling (Subsidie agrarische bedrijfsadvisering en educatie). Uiteindelijk bleek niveau 2 of 2+ ook te volstaan, maar het is de vraag of dit bij een volgende openstelling ook zo zal zijn.

Wat te doen?

Heb je nog geen eHerkenning en moet je dit nu aanvragen? Of heb je eHerkenning niveau 1 en moet je eHerkenning dus opnieuw aanvragen? Dan is het advies om gelijk betrouwbaarheidsniveau 3 te kopen. Met niveau 3 kun je inloggen bij alle diensten waarbij je niveau 2, 2+ of 3 nodig hebt. Niveau 3 kost ongeveer 2 keer zoveel als niveau 2(+), maar het voorkomt dat je later alsnog moet omschakelen van niveau 2(+) naar niveau 3.

Heb je al eHerkenning 2 of 2+, maar nog geen niveau 3? En moet je ergens een aanvraag voor doen? Check dan ruim van tevoren of je niveau 3 van eHerkenning nodig hebt, zodat je dit tijdig kunt aanvragen. Het kan namelijk enkele werkdagen duren voordat je aanvraag van eHerkenning is geregeld.

Meer weten?

Wil je meer weten over eHerkenning en de verschillende niveaus? Neem dan contact op met een adviseur van Countus. We helpen je graag!