Paardenhouderij

Mestregelgeving paarden: waar moet je op letten?

Marieke Hoepel - Snijder, Andreas van der Vis
16 dec 2021

Afgelopen jaar is de regeling Identificatie en Registratie (I&R) voor paarden ingegaan. Dat betekent dat je je paarden moet registreren. Daarnaast moet je ook kunnen laten zien wat er met de mest van je paarden gebeurt. Hoe zit het eigenlijk met de mestregelgeving en moet je hiervoor een administratie bijhouden? Je leest er alles over in deze blog.

I&R

Vanaf 21 april is het als paardenhouder verplicht om je paardachtigen I&R te registreren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) door middel van een UBN. Verplaats je een paard voor minstens 30 dagen? Dan moet je dat ook melden. Heb jij je paarden nog niet I&R geregistreerd bij RVO? Doe dat dan zo snel mogelijk. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Bij Countus helpen we je graag.

Mestregelgeving

Als houder van paarden moet je niet alleen je I&R-registratie op orde hebben, maar moet je ook kunnen laten zien wat er met de mest van je paarden gebeurt. RVO controleert niet alleen of dierhouders voldoen aan de I&R-regelgeving, maar kijkt ook naar de mestverantwoording. Doordat paardenhouders al hun paarden registreren, heeft RVO goed in beeld over hoeveel mest paardenhouders zich moeten verantwoorden. Dat maakt een mestboekhouding des te belangrijker.

Mestadministratie

Wanneer ben je als paardenhouder nu verplicht om een mestadministratie bij te houden? RVO heeft voor zakelijke paardenhouders duidelijke regels. Gebruik je minimaal 3 hectare grond of produceer je minimaal 350 kilogram stikstof per jaar? Dan moet je een sluitende mestadministratie bijhouden. Houd er rekening mee dat 350 kg stikstof gelijk is aan de productie van 6 paarden. Voor hobbybedrijven is de grens minder duidelijk.

Zit je rond de genoemde aantallen? Dan is het in ieder geval verstandig om een administratie bij te houden voor een controle. In zo’n mestadministratie houd je minimaal een diertelling bij en een berekening van je plaatsingsruimte voor mest.

Overzicht en inzicht

Door een mestadministratie bij te houden, toon je aan dat je de grond niet overbemest. Dit is het belangrijkste doel van de mestwetgeving. Door te registreren wat je doet met de mest die je paarden produceren én waar het blijft, sta je sterk bij een controle op gebruiksnormen.

Met deze administratie kun je bovendien in beeld brengen of je misschien mest moet afvoeren van je bedrijf, of dat je een plicht hebt om een deel van de mest te (laten) verwerken. Misschien heb je wel ruimte om mest op je grond aan te voeren, waardoor je geld kunt verdienen. Of misschien kun je je buren blij maken met paardenmest voor hun moestuin.

Meer weten? 

Vraag jij je af wat de verplichtingen en mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf als het gaat om mestverantwoording? Wil je meer weten over het bijhouden van een mestadministratie of zoek je informatie over mestafvoer? Neem dan contact op met Marieke Hoepel-Snijder of Andreas van der Vis.

Meer informatie? Neem contact op met Marieke Hoepel - Snijder
Agro advies, Duurzaamheid en nieuwe energie
Meer informatie? Neem contact op met Andreas van der Vis
Neem contact op met Marieke Hoepel - Snijder
Agro advies, Duurzaamheid en nieuwe energie