Algemeen

Melkveeindex kiest weg naar boven

16 sep 2019

Afgelopen maand belandde de Countus Melkveeindex op een kantelpunt en intussen heeft de index een richting gekozen. Alhoewel de Melkveeindex nog altijd op een relatief laag niveau staat, zijn de vooruitzichten weer iets positiever.

De Melkveeindex krabbelt op

De Melkveeindex is in de afgelopen 4 weken met 0,9 punten gestegen tot 87 punten, waarbij 100 punten als het langjarig gemiddelde geldt. Vooral in de afgelopen 2 weken steeg de index relatief sterk, namelijk met 1,8 punten. Vorig jaar in deze periode lag de index nog op een fors hoger niveau, namelijk 20 punten hoger.

Het is niet zo vreemd dat de Melkveeindex weer iets opkrabbelt, want de meeste melkprijzen zijn in de afgelopen maand stabiel gebleven. Ook de voerkosten en de prijzen voor fosfaatrechten zijn stabiel of dalen licht. Hierdoor zijn de uitgaven de afgelopen 4 weken wat afgenomen, terwijl de inkomsten gelijk zijn gebleven. Kortom: het rendement op het melkveebedrijf is dus iets toegenomen.

Voorzichtig positief

Dat de zuivelmarkt op dit moment onvoorspelbaar is, blijkt wel uit de prognose van de index. Begin augustus werd nog verwacht dat de Countus Melkveeindex verder zou gaan dalen als gevolg van de rode noteringen voor onder andere boter en kaas. Maar de weg naar boven is inmiddels dus heel voorzichtig ingezet. Dit komt deels door de onverwacht stijgende prijs van roomproducten.

Als we kijken naar de prognose van de index, dan mag je verwachten dat het rendement de komende maand relatief stabiel blijft. Zeker ook omdat de eerste melkprijzen voor de maand september stabiel blijven, met uitzondering van A-ware die een kleine verhoging doorvoert. Overigens kunnen de prijzen voor ruwvoer nog wel veranderen. De eerste snijmaïs wordt namelijk over een kleine 2 weken op de markt verwacht. De hoogte van de prijzen is nog niet bekend.