Agro

Melkveehouderij: de blik vooruit

09 feb. 2023

Als adviesorganisatie helpen we je graag bij het maken van lastige keuzes over de toekomst van je bedrijf. Wij kijken hierbij altijd vooruit, zo ook tijdens de 11 goedbezochte melkveehouderij-avonden die we eind vorig jaar organiseerden. Het thema was namelijk ‘Boeren met een ontwikkelplan’. In dit artikel, waarin adviseur en ondernemer aan het woord komen, kijken we terug op de relatiebijeenkomsten én houden we de blik op de toekomst.

Bedrijfsontwikkelplan

We spreken een bezoeker van de avond in Emmeloord. Voor hem is de Countus-avond een vaste prik. ‘Ik vind het altijd interessant en je krijgt weer even een totaalbeeld van alle actualiteiten,’ vertelt hij.

‘De afgelopen bijeenkomst had voor mij iets minder nieuwswaarde, want ik had net een bedrijfsontwikkelplan doorgenomen met Branchespecialist Rick Hoksbergen. Heel veel dingen speelden dus al op mijn bedrijf.’ Ondanks dat vindt hij het thema niet minder belangrijk. ‘Ik vond het ook mooi dat Andreas van der Vis (Juridisch Adviseur) het fiscale aspect erbij pakte. Daar heb ik echt wat van opgestoken'.

Wat hem het meest is bijgebleven van de avond is dat er werd besproken waar je aan moet denken als je wilt stoppen. ‘Van stoppen is bij ons absoluut geen sprake,’ verduidelijkt hij. ‘Maar ik vond het wel goed om te horen dat je rekening moet houden met de meerwaardeclausule en de latente belastingclaim.’

Omschakelen naar een andere bedrijfstak was voor hem ook een interessant onderwerp. ‘We zitten in een akkerbouwgebied, dus overgaan op akkerbouw is ook altijd nog een goede optie. Maar dat is op dit moment niet mijn insteek, want ik heb net het melkveebedrijf overgenomen.’

Hetzelfde, maar toch anders

Van midden november tot midden december vonden er door het hele land 11 relatiebijeenkomsten plaats, met in de basis allemaal hetzelfde thema met dezelfde invulling. Toch was geen enkele avond precies hetzelfde, want per bijeenkomst kwamen er andere adviseurs aan het woord, die het thema op hun eigen manier presenteerden.

Interessante gesprekken

Zo was Ondernemersadviseur Erik Middelveldt spreker op 2 van de Countus-avonden: in Steenwijk en in Westerbork. Dit deed hij ook al op relatiebijeenkomsten van voorgaande jaren. Hij geeft graag zijn eigen draai aan de avond.

Erik: ‘Ik heb ervoor gekozen om stellingen toe te voegen aan mijn verhaal, om wat interactie te krijgen.’ Gooide hij bijvoorbeeld de stelling “Regio Steenwijk is de beste plek om te boeren” erin, dan kreeg hij reacties als “Ja, dat heb ik altijd wel gedacht, maar...” ‘Zo komen interessante gesprekken op gang,’ geeft Erik aan.

6 tegels ‘Anders ondernemen’

Tijdens de relatiebijeenkomsten lieten we ondernemers voor het eerst kennismaken met de 6 tegels van ‘anders ondernemen'. Deze tegels staan voor manieren om ontwikkelingen door te voeren binnen je bedrijf. Met de richtingen die overheid en maatschappij wensen, heb je eigenlijk niet de keuze óf je ontwikkelingen moet gaan doorvoeren. Dat er dingen moeten veranderen, is een gegeven. De vraag is hoe je zelf sturing gaat geven aan die veranderingen.

De 6 tegels ondersteunen je hierbij, door simpelweg het gesprek aan te gaan. Erik vertelt: ‘Alles wat in die tegels verwoord wordt, is hoe ik mijn gesprek met de ondernemer aan tafel houd. Ongemerkt heb je het over andere dingen. Maar met die tegels ga je ook eens kijken naar je omgeving, naar je bedrijf en naar jezelf. Dat biedt inzichten.’

Ingewikkelder dan dat zijn de tegels eigenlijk niet. Soms heb je iemand nodig die je laat kijken naar het één als je vastloopt in het ander. Met de tegels brengt Countus structuur aan in het gesprek, die je in deze tijden houvast geeft. In de komende maanden geven we in onze nieuwsbrief speciale aandacht aan de verschillende tegels.

Vragen over het maken van jouw toekomstplan?

Wil je nu al weten hoe een strategisch gesprek op basis van de 6 ‘anders ondernemen’-tegels eruitziet? Je adviseur kan je hier verder mee helpen. Neem gerust contact met ons op!