Zorg

Medisch management: wel of geen btw?

27 okt. 2020

Is medisch management belast met btw of vrijgesteld van btw? Om dat te kunnen beantwoorden, moeten we eerst vaststellen wat medisch management precies omvat en hoe de belastingdienst erover denkt. Valt het onder de algemene managementtaken of is het onderdeel van de zorgdiensten? Eind september deed de Rechtbank in Groningen hier uitspraak over.

Medisch management

Medisch management omvat de organisatorische en managementtaken die een medisch specialistisch bedrijf (MSB) verricht. De medisch specialisten voeren de taken uit volgens afspraak met het ziekenhuis waarin ze werkzaam zijn.

Volgens de belastingdienst is medisch management belast met btw omdat het algemene managementtaken betreft. De belastingdienst vindt dat medisch management niet valt onder (btw-vrijgestelde) zorgdiensten. Bij Countus zijn we het daar niet mee eens. Wij vinden dat medisch management een integraal onderdeel is van de zorgdiensten. Het zou wat ons betreft dezelfde behandeling moeten krijgen als zorgdiensten die van btw zijn vrijgesteld.

Uitspraak rechtbank

De Rechtbank Groningen heeft ons in zijn uitspraak van eind september 2020 voor een cliënte van ons kantoor in het gelijk gesteld. Dit is een belangrijke uitspraak. De btw-kwestie speelt namelijk in zeer veel ziekenhuizen. Landelijk kan het wel om € 3 tot 5 miljoen aan btw gaan. De kans bestaat dan ook dat de belastingdienst hoger beroep aantekent.

Update

Inmiddels is de belastingdienst in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de Rechtbank Groningen. Wat zijn de opties voor jou? Hoe behoud je je huidige fiscale rechten bij een eventuele bevestiging van de uitspraak door het Hof? Wij staan je graag bij.

Actie vereist

Wij adviseren MSB’s (Medisch Specialistisch Bedrijf) om zo snel mogelijk bezwaar aan te tekenen tegen de afdracht van btw over medisch management. Je kunt over het 3e kwartaal van 2020 de btw nog terugvorderen. Voor de komende periode moet steeds bezwaar worden gemaakt tegen de eigen afdrachten van btw.

Meer weten?

Wil je meer weten over de btw over medisch management? Of kun je hulp gebruiken bij het aantekenen van bezwaar tegen de afdracht van btw? Neem contact op met je adviseur.