Agro

Lbv of Lbv-plus aangevraagd? Dit zijn de fiscale aspecten

Stef Wissink
05 aug. 2024

Sinds juli 2023 kunnen veehouders zich aanmelden voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus). Eerder gingen we al in op de voorwaarden en aandachtspunten bij deelname. In dit artikel vertellen we je meer over de fiscale aspecten waarmee je te maken krijgt. 

Fiscale aspecten 

Je besluit niet zomaar om deel te nemen aan de Lbv-plus of Lbv-plus-regeling. Voordat je zo’n beslissing neemt, bereid je je goed voor en stel je jezelf allerlei vragen. Voldoe ik aan de voorwaarden voor deelname? Wat wil ik na deelname zelf gaan doen? En wat zijn de mogelijkheden op mijn locatie? Daarnaast spelen de fiscale aspecten ook een belangrijke rol. Je wilt natuurlijk weten wat er overblijft van het subsidiebedrag na het betalen van belasting. 

Stakingswinst 

Voor de gebouwen en de productierechten ontvang je een vergoeding. Bij de Lbv-plus geldt dit ook voor de gemaakte sloopkosten. De boekwinst die op elk van deze factoren ontstaat, wordt in principe aangemerkt als stakingswinst en is daarmee belast. De uiteindelijke fiscale druk die als gevolg van de stakingswinst ontstaat, is afhankelijk van verschillende factoren.  

Moment van winstneming 

Het uiterste moment van winstneming is voor de productierechten het moment waarop de rechten bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) komen te vervallen. En voor de dierenverblijven geldt: je moet uiterlijk winstnemen op het moment dat de verblijven én de overige bouwwerken zijn gesloopt. 

Daarnaast heb je voor wat betreft het tijdstip van winstneming enige vrijheid. Zo is eerdere winstneming onder voorwaarden toegestaan. Dit geeft je de flexibiliteit om (binnen de kaders) te sturen op het boekjaar waarin de boekwinsten op jouw bedrijf zijn ontstaan. Stem met je adviseur of fiscalist af wat in jouw situatie het meest gunstige moment is om winst te nemen.  

Vermogen naar privé 

Is er sprake van een langlopende liquidatie/staking van je onderneming? Dan geldt de volgende regel: de bedrijfsmiddelen, die je aanhoudt in afwachting van een geschikt moment om te slopen of vervreemden, blijven verplicht ondernemingsvermogen tót die sloop of vervreemding.  

Wat dit in de praktijk betekent? Dat bijvoorbeeld de productierechten en bedrijfsgebouwen (die niet zijn opgenomen in de Lbv-regelingen) op de balans blijven staan tot de doorhaling of sloop een feit is. Dit geldt, in afwachting van de sloop van de omliggende gebouwen, ook voor een eventuele bedrijfswoning. 

Wat is er nog mogelijk? 

Is het duidelijk dat er een boekwinst én bijbehorende fiscale claim ontstaat? Dan zijn er, afhankelijk van jouw situatie, wellicht nog mogelijkheden om de fiscale claim te drukken. Het is zeer situatie-afhankelijk welke fiscale route en keuzes voor jou het beste zijn. Laat je hierin goed adviseren. 

Mogelijkheden lijfrente-/bankspaarproduct
Voor boekwinsten die bij een (gedeeltelijke) staking ontstaan, geldt de faciliteit van omzetting van de stakingswinst in een lijfrente of banksparen. 

Herinvesteringsreserve (HIR)
Blijf je in de toekomst ook ondernemer? Dan biedt deze optie mogelijkheden voor jou. Op de balans van je onderneming neem je een deel van de boekwinst als herinvesteringsreserve op. De Lbv en de Lbv-plus zijn bovendien aangemerkt als ‘overheidsingrijpen’. Dit betekent dat de herinvesteringsmogelijkheden gelden op basis van de verruimde HIR. De verruimde HIR kan je niet in mindering brengen op niet-afschrijfbare bedrijfsmiddelen, zoals cultuurgrond. 

In beginsel kan je de HIR alleen binnen de bestaande onderneming toepassen. Maar onder voorwaarden is het ook mogelijk om de HIR in een andere onderneming toe te passen. Deze optie kent nogal wat aandachtspunten, vooral voor wat betreft de termijnen waarbinnen je moet herinvesteren. Vraag je fiscalist naar de mogelijkheden.  

Overige fiscale aandachtspunten 

De focus bij het bovenstaande ligt op het bepalen van de fiscale boekwinst en de handvatten die er zijn om op fiscaal gebied optimaal om te gaan met je stakingswinst. Er zijn natuurlijk nog meer aandachtspunten, maar het is te veel om deze in detail te behandelen. Bij deelname aan een Lbv(-plus)-regeling moet je bijvoorbeeld ook kijken naar overdrachts- en schenkbelastingen. En dan met name naar de vrijstellingen die hiervoor in het verleden geclaimd zijn. 

Dit artikel geeft een korte samenvatting van belangrijke aandachtspunten rondom de staking in een Lbv-(plus)-regeling. Het is echter nog geen compleet beeld. Wil je meer weten? Voor advies op maat kun je altijd contact opnemen met je eigen adviseur en fiscalist. Zo optimaliseren we samen jouw fiscale situatie.

Meer weten over de Lbv+ of Lbv-plus?

Heb je vragen over de Lbv of Lbv-plus? Of wil je jouw mogelijkheden bespreken? Ga eens in gesprek met één van onze adviseurs. Zij helpen je graag. 

Meer informatie? Neem contact op met Stef Wissink
Neem contact op met Stef Wissink