Algemeen

Landbouwvoertuig registreren: doe het vóór 1 januari 2022

06 okt. 2021

Uiterlijk in 2025 moeten alle landbouwvoertuigen een kentekenplaat hebben. Bovendien mag je zonder registratie vanaf 1 januari 2022 niet meer de weg op met je voertuig. Registreer je een voertuig na 1 januari 2022? Dan moet de RDW het voertuig keuren. Dit brengt hogere kosten met zich mee dan alleen de administratieve registratie die dit jaar nog volstaat. Regel daarom dit jaar nog je registratie. Wij vertellen je waar je op moet letten. 

Welke landbouwvoertuigen moeten geregistreerd worden?

Niet alleen trekkers en zelfrijdende machines, maar ook diverse getrokken werktuigen en aanhangers moet je registreren. Met de keuzehulp van de RDW kun je bepalen in welke categorie jouw voertuig valt of dat jouw voertuig misschien toch vrijgesteld is van de registratieplicht.

Foto van het typeplaatje of VIN

Voor het registreren van het landbouwvoertuig heb je de volgende gegevens nodig:

  • Merk
  • Handelsbenaming (bijvoorbeeld het typenummer op de motorkap)
  • Bouwjaar
  • Maximumconstructiesnelheid

Let op! Je hebt ook een foto nodig van het typeplaatje van het voertuig of het Voertuigidentificatienummer (VIN). Voorheen was het voldoende om het nummer bij de hand te hebben, maar vanwege onjuistheden moet dit vanaf 21 juni 2021 een foto zijn. Daarnaast kan het RDW aanvullende informatie opvragen zoals een foto van het gehele voertuig.

Niet meer alleen online registreren

Als je particulier eigenaar bent, een eenmanszaak hebt of een maatschap, dan kun je DigiD gebruiken voor de online registratie van de voertuigen. Andere ondernemingen hebben e-Herkenning nodig met minimaal niveau 2+. Ook zonder DigiD of eHerkenning is het inmiddels mogelijk om je voertuigen te registreren. Online óf telefonisch kun je een formulier aanvragen om in te vullen.

Dit formulier neem je mee naar een keuringsstation van RDW of naar de balie in Zoetermeer samen met een geldig legitimatiebewijs en een foto van het typeplaatje of ingeslagen chassisnummer van het voertuig. Wil je het voertuig registreren op naam van je bedrijf? Dan moet je ook een uittreksel van de Kamer van Koophandel meenemen. Dat geldt niet voor een eenmanszaak, maatschap, rederij of rechtspersoon in oprichting.

Registreer je voertuigen vóór 1 januari 2022

Kort gezegd gaat de registratieplicht in op 1 januari 2022 en de kentekenplicht op 1 januari 2025. Is je voertuig nog niet voorzien van een kenteken? Dan heb je dus tot 2025 de tijd om dit te regelen. Tot die tijd geldt een overgangsregeling waarin je zonder kenteken niet harder mag rijden dan 25 km/h. Zonder registratie bij de RDW mag een landbouwvoertuig vanaf 1 januari 2022 echter niet meer de openbare weg op. Registeren kan tot 2025 nog wel, maar vanaf 1 januari 2022 is registreren alleen mogelijk na een (duurdere) keuring.

Dit jaar kun je je voertuigen nog voor 18 euro registreren. Ons advies is dan ook om dit zo snel mogelijk te doen. Vind je het registreren ingewikkeld? Sommige mechanisatiebedrijven helpen klanten voor een beperkte financiële bijdrage.

Meer weten?

Wil je je landbouwvoertuig registreren of wil je meer weten over de registratie? Neem contact op met je adviseur of mechanisatiebedrijf.