Jouw liquiditeitsplan
Wellicht vraag je je af of een liquiditeitsplan nut heeft in deze onzekere tijden. Toch is het juist in onzekere tijden belangrijk om zo’n plan te maken. Dit zet je aan tot nadenken over prijsontwikkelingen en de uitgaven die je doet.
Je hebt gelijk als je zegt dat de uitkomst geen enkele garantie geeft. Maar door in jouw opzet te rekenen met hoeveelheden én prijzen, kun je snel schakelen als het anders wordt. Daarbij kun je het Countus Signaalanalyse (CSA) rapport gebruiken voor inzicht over jouw huidige scores.
Melkprijs
De melkprijs lijkt nu nog zwaar te steunen op ‘oude’ contracten die de zuivelverwerkers afgelopen zomer en najaar afgesloten hebben. Dit geeft steun aan de huidige hoge melkprijzen. Toch zakken de prijzen in België al.
Ook de Nederlandse verwerkers zullen hun prijzen naar beneden bijstellen. Zo voorspelde een analist onlangs dat je voor 2023 rekening kunt houden met 50 cent. Dat is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen, maar het geeft wel een startpunt om mee te rekenen.
Krachtvoerprijzen
De krachtvoerprijzen zijn al net zo min te voorspellen. Op de termijnmarkt – voor graan en soja – zakken de prijzen tot de volgende oogst bijna niet. Reken je plan dus door met de huidige krachtvoerprijzen. Zit er voor jou nog potentie in het verlagen van het krachtvoergebruik? Dat is een knop waar je wel zelf de controle over hebt.
Loonwerkkosten, nieuwe machines en energie
Ten aanzien van de loonwerkkosten is het verstandig tijdig het gesprek aan te gaan met jouw loonwerker. De prijzen van nieuwe machines zijn afgelopen jaar hard gestegen. Welke impact gaat dit hebben op de tarieven?
Daarnaast is het zaak om te kijken naar de looptijd van je energiecontract. Of wek je alle energie al zelf op? De terugverdientijd van zonnepanelen en windmolen(tje)s is fors korter geworden.
Rentestijgingen
Tot slot is het belangrijk om je rentevaste perioden van alle leningdelen eens na te lopen. Als er een leningdeel vrij komt, is de kans groot dat je 5% (of meer) rente gaat betalen over deze lening. En de rentestijgingen lijken nog niet over de top heen te zijn. Dit kan een aanzienlijke druk zetten op je liquiditeit.
En vergeet niet de belastingaanslag over 2022 in te plannen. Na 1 juli rekent de belastingdienst ook rente (4% voor de IB en 8% voor de VpB), zodat uitstel je geld kost.
Jouw fiscale planning
Je hebt dus volledig gelijk als je zegt dat het momenteel lastig rekenen is. Door je eigen situatie en contracten goed in beeld te hebben, word je niet verrast. Daarbij kies je een uitgangspunt voor de prijzen met de kennis van nu. Je krijgt daarmee inzicht over hoe je in 2023 uitkomt, of niet uitkomt. Gedurende het jaar kun je met het CSA rapport de cijfers volgen en naast de planning leggen. Het is belangrijk om dit inzicht mee te nemen in de fiscale planning voor dit jaar.
Meer informatie over het maken van een liquiditeitsplan?
Wil jij met jouw liquiditeitsplanning aan de slag? Of wil je meer informatie over het CSA rapport om de voortgang te volgen? Bel dan één van onze adviseurs, we ondersteunen je hierin graag.