Algemeen

Je GvO is geld waard

Erwin de Rijke
03 sep. 2019

‘Wat is een GvO?’ is een vraag die onze adviseurs Duurzaamheid en Nieuwe Energie vaak horen. GvO staat voor Garantie van Oorsprong, een digitaal certificaat waarmee je de herkomst van duurzaam geproduceerde energie kunt aantonen. Vroeger waren dit de zogeheten groencertificaten.

Groene stroom en GVO

Steeds meer consumenten kiezen voor groene stroom. Om te kunnen aantonen dat de geleverde elektriciteit ergens in ons land of in Europa duurzaam is opgewekt, moeten energiemaatschappijen beschikken over een equivalent aan GvO’s voor de hoeveelheid groene stroom die in die periode is geleverd. De GvO’s voor die periode worden dan vernietigd (afgeschreven).

Energieleveranciers worden ieder half jaar door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gecontroleerd op het afboeken van de juiste hoeveelheden GvO’s voor huishoudens.

Aanmelden bij CertiQ

Binnen de Europese Unie reguleert het European Energy Certificate System (EECS) het GvO-systeem. Certificatensystemen worden gestandaardiseerd om de internationale handel in duurzame energie te faciliteren. In Nederland worden GvO’s toegekend door CertiQ, een dochteronderneming van elektriciteitsnetbeheerder TenneT. Op de website van CertiQ kunnen organisaties, MKB-ondernemers en agrariërs hun installatie (windmolen, zonnepanelen) aanmelden.

1 MegaWattuur

Eén GvO staat voor 1.000 kWh (= 1 MWh) elektriciteit die een installatie op wind, zon, water of biomassa netto heeft geproduceerd. Je krijgt deze GvO’s voor de stroom die je hebt teruggeleverd aan het net. De GvO is dus geld waard. De prijs verschilt per productiewijze en is afhankelijk van de vraag en aanbod van het moment. Op de website van CertiQ is een lijst met erkende handelaren te vinden. Ondernemers en particulieren kunnen hun GvO’s verkopen aan deze erkende handelaren.

Steeds meer groene ‘boerenstroom’

De agrarische sector wordt een steeds grotere leverancier van groene stroom. Onder andere LTO en FrieslandCampina zijn actieve spelers als het gaat om ‘boerenstroom’. Zo treedt LTO op als intermediair tussen verkopers en kopers en biedt FrieslandCampina aangesloten leden interessante prijzen voor GvO’s via hun platform melkweb.

Waardestijging GvO’s

Afgelopen jaren is de waarde van GvO’s opvallend snel gestegen. Waar een GvO voor Nederlandse windenergie 2 jaar geleden een waarde had van ongeveer € 4, liggen de prijzen nu tussen de € 8 en € 10 euro per GvO. De prijzen voor zonnestroom-GvO’s liggen iets lager. FrieslandCampina biedt haar leden op het moment € 7,25 voor GvO’s Nederlandse wind en € 6,30 voor Nederlandse zonnestroom.

Meer weten over GvO's?

Wil je meer weten over GvO’s? Neem dan contact op met Erwin de Rijke.

Meer informatie? Neem contact op met Erwin de Rijke
Duurzaamheid en nieuwe energie, Fiscaal-juridisch, Recreatie & Horeca
Neem contact op met Erwin de Rijke
Duurzaamheid en nieuwe energie, Fiscaal-juridisch, Recreatie & Horeca

Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten voor passend advies / offerte