Algemeen

Hoe ga je om met een bijtelling op je auto?

Etiketteer je je auto zakelijk, dan is vaak een bijtelling van toepassing. Als je in een kalenderjaar meer dan 500 kilometer privé rijdt en de auto zakelijk hebt geëtiketteerd, moet je verplicht een bijtelling in aanmerking nemen. Maar wat is nu precies een bijtelling, hoe bereken je deze en hoe beoordeelt de Belastingdienst de rittenadministratie? Dat vertellen we je in deze blog.

Wat is een bijtelling en hoe bereken je deze?

De bijtelling is in feite een fiscale correctie ten aanzien van de autokosten die je zakelijk aftrekt. De overheid wil met de bijtelling het privégebruik van de auto (alle niet-zakelijke reizen) corrigeren. Deze bijtelling gaat van de zakelijke autokosten af. Hiermee gaat de aftrekpost autokosten per saldo naar beneden.

Als je in een kalenderjaar meer dan 500 kilometer privé rijdt en de auto zakelijk hebt geëtiketteerd, moet je zoals gezegd verplicht een bijtelling toepassen. Die 500-kilometergrens wordt tijdsevenredig toegepast. Koop je een auto halverwege het jaar en ga je deze zakelijk etiketteren? Dan moet je al een bijtelling in aanmerking nemen als je over dat half jaar meer dan 250 kilometer privé rijdt. De bijtelling zelf wordt ook tijdsevenredig toegepast.

Een bijtelling bereken je op basis van de cataloguswaarde van de auto. Dit vermenigvuldig je met een bepaald percentage wat afhankelijk is van de CO2-uitstoot van de auto en de eerste tenaamstelling op kenteken. Voor nieuwe auto’s die in 2021 op kenteken zijn gezet, kennen we een bijtelling van 12% of 22%. De 12% geldt voor elektrische auto’s (CO2-uitstoot van nihil), de 22% bijtelling geldt voor auto’s die op benzine of diesel rijden (CO2-uitstoot van meer dan 1 gram per kilometer).

Hoe werkt de bijtelling door in je winstaangifte? Stel dat je een nieuwe benzineauto hebt gekocht op 1 januari 2021. Deze wordt ook op dat moment op kenteken gezet en de auto heeft een cataloguswaarde van € 20.000. Rijd je meer dan 500 kilometer privé op jaarbasis? Dan is de bijtelling 22% over de cataloguswaarde en bedraagt deze € 4.400.

Autokosten

Tot een bedrag van € 4.400 komen geen autokosten in aftrek. Als de fiscale afschrijving, wegenbelasting, verzekering, brandstof en overige kosten de
€ 4.400 niet overtreffen, kun je de autokosten niet aftrekken in de winstaangifte. De bijtelling beperkt de fiscale aftrek van autokosten, maar nooit minder dan nihil. Stel dat je autokosten in 2021 in dit voorbeeld € 3.900 bedragen, dan wordt de bijtelling ook gemaximaliseerd op € 3.900 i.p.v. € 4.400.

Zijn de autokosten in het hiervoor genoemde voorbeeld € 6.000 voor het jaar 2021? Dan is de fiscale aftrekpost € 6.000 - € 4.400 = € 1.200. Je ziet dat je na aftrek van de hoge bijtelling van 22%, fiscaal weinig autokosten kunt aftrekken.

Is er een mogelijkheid om onder de bijtelling uit te komen?

Kun je onder de bijtelling uitkomen? Het antwoord is ja. Maar het vergt wel een goede administratie, waarin je elke kilometer moet verantwoorden. De bijtelling is niet van toepassing als je overtuigend kunt aantonen dat je onder de 500 kilometer bent gebleven met je privéritten. Dat kun je aantonen met een sluitende rittenadministratie. Een sluitende rittenadministratie houdt in dat je elke kilometer (privé of zakelijk) registreert. In de rittenregistratie moet je het volgende vermelden:

• Het merk van de auto.
• Het type auto.
• Het kenteken van de auto.
• De periode waarin je de auto hebt gebruikt.
• De ritgegevens.

Daarnaast geef je het volgende aan per rit:

• De datum.
• De begin- en eindstand van de kilometerteller.
• Het vertrek- en aankomstadres. Heb je een afspraak en reed je daar vanaf het werkadres heen en daarna weer terug? Dan heb je 2 ritten gemaakt.
• De route die je hebt gereden, als je niet de meest gebruikelijke route hebt genomen.
• Of het een privérit is of een zakelijke rit.
• De privé-omrijdkilometers als je tijdens een rit zowel zakelijke als privé-kilometers rijdt.

De Belastingdienst is bij het beoordelen van een rittenadministratie heel streng. Zit er een onjuistheid of onvolledigheid in de administratie? Dan is het oordeel van de inspecteur al snel dat je alsnog een bijtelling in aanmerking moet nemen. Voldoet je rittenregistratie niet aan de hiervoor genoemde eisen of heb je geen rittenregistratie bijgehouden? Dan moet je de bijtelling van de auto verplicht aangeven in de winstaangifte, zodat de aftrekbare autokosten met de bijtelling worden verminderd. Wil je een voorbeeld zien van een rittenadministratie? Deze kun je online vinden of vraag je adviseur om een exemplaar.

Ook kun je werken met een ‘black box’ die alle ritten registreert of met een app op de telefoon. Maar ook dan blijft het veel werk om een goede, volledige en sluitende administratie bij te houden. Vandaar dat veel ondernemers hier niet voor kiezen en de bijtelling dan maar accepteren.

Bijtelling over cataloguswaarde

Is je auto nog geen 15 jaar oud (datum eerste toelating)? Dan moet je een bijtelling toepassen over de cataloguswaarde. De Belastingdienst stelt de catalogusprijs vast en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) registreert deze catalogusprijs. Registratie van de catalogusprijs is wettelijk verplicht voor voertuigen die na 1 januari 2010 voor het eerst op naam zijn gezet.

Is de catalogusprijs niet bekend via het RDW omdat de auto voor 1 januari 2010 is geregistreerd? Dan kun je de catalogusprijs goed benaderen door deze na te gaan op de website van Autoweek. Doe de kentekencheck en kijk dan naar de specificaties, zie ‘nieuwprijs fiscaal’.

Een bijtelling over de cataloguswaarde loopt 5 jaar (60 maanden). Daarna wordt de bijtelling opnieuw voor 5 jaar vastgelegd. Nieuwe spelregels van de overheid, de CO2-uitstoot van de auto en de datum van de eerste tenaamstelling bepalen o.a. het nieuwe bijtellingspercentage voor de komende 5 jaar.

Let op! Voor elektrische auto’s die een cataloguswaarde van meer dan € 40.000 hebben, is tot een bedrag van € 40.000 een bijtelling van 12% van toepassing. Daarboven geldt 22%. Dit geldt voor elektrische auto’s die na 1 januari 2020 zijn geregistreerd. Per 1 januari 2022 gelden weer andere bijtelling percentages.

Bijtelling over dagwaarde

Is je auto 15 jaar of ouder? Dan vervalt de bijtelling over de cataloguswaarde. Je mag dan vanaf het moment dat de auto 15 jaar oud is, gaan bijtellen over de waarde in het economisch verkeer (WEV). In de belastingwereld noemt de Belastingdienst dat ook wel de dagwaarde. Deze regeling staat ook wel bekend als de youngtimerregeling.

Het voordeel van deze regeling is dat de bijtelling een stuk lager is dan bij een auto die jonger is dan 15 jaar. De bijtelling via de youngtimerregeling is namelijk de dagwaarde x 35%. Stel je hebt een Volvo uit het jaar 2000, die nieuw € 40.000 heeft gekost. Jij hebt de auto zelf in 2021 voor € 2.000 gekocht bij een dealer. De bijtelling is dan slechts € 2.000 x 35% = € 700 voor een volledig kalenderjaar. Je kunt dus verhoudingsgewijs veel autokosten aftrekken van de winst, omdat de bijtelling die je aftrek van autokosten beperkt, gering is.

Wanneer is een auto 15 jaar oud? Het gaat om de datum van de eerste toelating, de datum dat de auto waar dan ook voor het eerst in de wereld is geregistreerd. Je kunt dit nakijken op de website van het RDW.

Hoe bepaal je de dagwaarde?

Heb jij al een auto van 15 jaar oud, en ga je binnenkort starten als ondernemer? Dan breng je de auto vanuit privé je onderneming in. Je moet dan alleen wel zelf de (dag)waarde van de auto bepalen voor de bijtelling. Hoe bepaal je deze dagwaarde? Dat is meestal een kwestie van kijken naar auto’s die ook te koop staan met een vergelijkbare kilometerstand. Of je houdt de ‘koerslijst’ van de ANWB aan.

Koop je een 15 jaar oude auto, terwijl je al ondernemer bent? Dan is de aanschafprijs in eerste instantie de dagwaarde van de auto waarover de bijtelling wordt berekend. De waarde in het economisch verkeer is meestal de aankoopprijs. Juridisch wordt met de waarde in het economisch verkeer het volgende bedoeld: de prijs die bij verkoop door de meestbiedende koper zou worden voldaan, als de verkoop van de auto op gebruikelijke wijze en onder normale omstandigheden zou plaatsvinden en op de gebruikelijke wijze zou zijn voorbereid.

Zolang je de auto in bezit hebt, is de dagwaarde oftewel de waarde in het economisch verkeer, een waarde die jaarlijks daalt. Immers, je auto wordt jaarlijks minder waard. De bijtelling wordt daarmee jaarlijks ook lager. Dit kan uiteraard wel anders zijn als je een zeer zeldzame klassieker rijdt (bijvoorbeeld een Porsche 911 uit bouwjaar 1974). Daarvan kan de waarde stijgen, naarmate de jaren verstrijken.

Fiscaal aantrekkelijke auto

Wil je weten bij welke auto je de hoogste fiscale aftrekpost realiseert? Lees dan het artikel: ‘Welke auto is fiscaal gezien het meest aantrekkelijk?’


Meer weten?

Wil je meer weten over bijtelling, hoe je deze berekent of hoe je de dagwaarde van je auto bepaalt? Neem contact op met je adviseur.