Agro

Heb jij jouw ForFarmers Participaties al omgezet?

Rick ter Haar
11 aug 2021

Heeft jouw onderneming nog ForFarmers Participaties? Deze participaties zijn stille reserves die niet in de balans zijn opgenomen. Wanneer kun je ze het beste omzetten?

Participaties verzilveren

Binnen veel ondernemingen zijn nog participaties aanwezig. Wil je deze verzilveren? Dan moet je ze vooraf omzetten naar certificaten. Deze omzetting is fiscaal gezien een belaste prestatie, waardoor je winst hoger wordt zonder dat er een geldstroom plaatsvindt.

Wat is dan het beste moment voor omzetting? Deze 2 momenten zijn fiscaal gezien het meest interessant:

  1. Het moment waarop je winst heel erg laag is
  2. Het moment waarop de koers van de participaties heel erg laag is

Een lage winst

Vaak gaat een lage winst gepaard met liquiditeitskrapte. Wanneer je dus je participaties (na omzetting naar certificaten) laat verzilveren, lost dit deels krapte op. De extra winst wordt toch minimaal belast, omdat deze onder het gewenste niveau ligt.

Wil je de fiscale claim nog wat langer uitstellen? Bijvoorbeeld doordat de winst van je bedrijf toch hoger uit blijkt te vallen dan je had voorspeld? Dan kun je dit met de toepassing van de herinvesteringsreserve (HIR) realiseren. Als je binnen 3 jaar een investering doet, kun je deze van de investeringsreserve afboeken en vallen de afschrijvingen voor de komende jaren dus lager uit.

Let wel op: als je binnen 3 jaar geen investeringen doet, komt de investeringsreserve alsnog in je winst tot uiting.

Een lage koers

Als de koers van de participaties heel laag is, kun je ervoor kiezen de participaties om te zetten naar certificaten die je na omzetting tot het privévermogen kunt rekenen. De koersstijging waar je op hoopt, is dan een onbelaste stijging. De waarde van de certificaten is wel belast in box 3, het rendement (dividend) is belastingvrij.

Meer weten?

Wil je je ForFarmers Participaties omzetten? En wil je meer weten over wanneer je dit het beste kunt doen? Neem dan contact op met een adviseur van Countus.

Meer informatie? Neem contact op met Rick ter Haar
Neem contact op met Rick ter Haar