Algemeen

Groene arbeidsovereenkomsten: iets voor jouw organisatie?

Ingrid Andringa, Sanne van Dam
17 feb. 2023

Je ziet ze steeds meer: groene arbeidsovereenkomsten. Met een groene arbeidsovereenkomst draag je als onderneming bij aan verduurzaming en stimuleer je je medewerkers om duurzame keuzes te maken. Zo onderneem je maatschappelijk verantwoord. Bovendien kun je de groene arbeidsovereenkomst inzetten om nieuw talent aan te trekken. Benieuwd wat de groene arbeidsovereenkomst voor jouw organisatie kan betekenen? Lees snel verder.

Wat is een groene arbeidsovereenkomst?

Een groene arbeidsovereenkomst prikkelt werknemers tot het maken van duurzame keuzes. Het uitgangspunt daarbij? Beloning. De werknemer die bijvoorbeeld kiest voor een vakantie met het openbaar vervoer, krijgt 2 extra vakantiedagen. Of je geeft medewerkers die met het openbaar vervoer reizen een hogere reiskostenvergoeding. Of je plant een aantal bomen als je het salaris van de werknemer mag overmaken naar een duurzame bank.

Steeds meer werkgevers kiezen ervoor om dit soort groene arbeidsvoorwaarden in te zetten als middel tot verduurzaming.

Groene arbeidsvoorwaarden: hier kun je aan denken

Een arbeidsovereenkomst kun je op veel manieren groener maken, afhankelijk van welke kant je ermee op wilt. We geven een aantal voorbeelden:

  • Voor ieder gewerkt overuur, plant je 1 boom
  • Reist je werknemer met het openbaar vervoer naar de vakantiebestemming? Dan verhoog je de vakantietoeslag van 8% naar 8,2%;
  • Je werknemer ontvangt per jaar 1 extra vrije dag om te besteden aan vrijwilligerswerk
  • Reist de werknemer met het openbaar vervoer, fiets of lopend naar werk? Dan is de reiskostenvergoeding € 0,21 per kilometer in plaats van € 0,10 per kilometer.

Arbeidsvoorwaarden wijzigen

Het vergroenen van een arbeidsovereenkomst moet natuurlijk wel gebeuren binnen de grenzen van de wet- en regelgeving. Je hebt misschien wel te maken met een collectieve arbeidsovereenkomst of een ondernemingsraad. Daarnaast moet je ook aan bepaalde voorwaarden voldoen om de arbeidsvoorwaarden groen te maken.

Omdat de werknemer de groene arbeidsvoorwaarden in de arbeidsovereenkomst daadwerkelijk kan afdwingen, is het verstandig om goed schriftelijk vast te leggen om welke voorwaarden het exact gaat. Op die manier voorkom je discussie achteraf.

Meer weten?

Wil je je als werkgever voorbereiden op een wereld waarin duurzame keuzes centraal staan en hiermee (nieuwe) werknemers aantrekken? Of kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van een groene arbeidsovereenkomst? Neem contact op met onze arbeidsrechtjuristen Sanne van Dam en Ingrid Andringa, ze helpen je graag.

Meer informatie? Neem contact op met Ingrid Andringa
Personeelsmanagement, Fiscaal-juridisch
Meer informatie? Neem contact op met Sanne van Dam
Fiscaal-juridisch, Personeelsmanagement
Neem contact op met Ingrid Andringa
Personeelsmanagement, Fiscaal-juridisch