Grote verschillen binnen de sector
Binnen de agrarische sector zijn de jaarlijkse verschillen groot als het gaat om de te verwachten fiscale winst. Dit jaar ook. Is het voor akkerbouwers, varkens-, pluimvee- en melkveehouders een bovengemiddeld of juist beneden gemiddeld jaar aan het worden als het gaat om de fiscale winst?
Algemene aandachtspunten
Hoeveel afschrijvingen zijn er mogelijk voor jouw onderneming in 2024? Het is belangrijk dit goed inzichtelijk te hebben. Voor natuurlijke rechtspersonen (VOF, maatschap, eenmanszaak) geldt namelijk vanaf dit jaar dat er niet verder afgeschreven kan worden dan 100% van de WOZ-waarde (de zogenaamde bodemwaarde). Voorheen was dit 50% van de WOZ-waarde.
In 2024 volgt een verdere versobering van de zelfstandigenaftrek met € 1.280 per persoon. De MKB-winstvrijstelling gaat dit jaar bovendien van 14% naar 13,31%. Allemaal maatregelen waarbij er sprake is van een opgaande belastingdruk voor je onderneming vergeleken met 2023.
Varkenshouderij
Het saldo per gemiddeld aanwezige zeug en vleesvarken lijkt in 2024 gelijk te blijven of licht te dalen. Weliswaar komt de omzet lager uit door lagere vleesprijzen en biggenprijzen, maar ook de biggen (voor de vleesvarkenshouder) en de voerprijzen lijken lager uit te komen. De waarde van de veestapel daalt licht, wat positief werkt voor de fiscale druk, met name voor vleesvarkenshouders. Dat komt door de relatief forse waarde die zij hierin hebben.
De mestkosten vallen in 2024 hoger uit, maar deze lijken er niet voor te zorgen dat het saldo ook lager uit gaat komen dan in 2023. Wanneer de overige kostenposten en gedane investeringen voor jou als ondernemer dit jaar verder niet veel afwijken, zal de fiscale druk voor 2024 veel lijken op die van 2023.
Leghennenhouderij
Het saldo per gemiddeld aanwezige hen lijkt in 2024 behoorlijk fors te dalen ten opzichte van 2023. Het lijkt erop dat deze in 2024 30 tot 40% lager ligt. Dat komt met name door de lagere eierprijzen. De voerprijzen kenden in eerste instantie een periode van daling, maar stijgen op het moment licht. Het aankopen van jonge hennen is relatief gezien iets goedkoper geworden.
De waarde van je veestapel is uiteraard afhankelijk van het moment dat de hennen worden geplaatst, houd hier dus rekening mee als het gaat om de fiscale druk. In 2024 zijn de energiekosten over het algemeen lager dan in 2023. De mestkosten zijn nihil. Verschillen de overige kostenposten en gedane investeringen voor jou als ondernemer niet veel van 2024? Dan zal de fiscale druk voor dit jaar een behoorlijk stuk lager zijn dan in 2023.
Vleeskuikenhouderij
Het saldo per gemiddeld aanwezig vleeskuiken lijkt in 2024 licht te stijgen ten opzichte van 2023. Het saldo wordt dit jaar waarschijnlijk zo’n 10 tot 15% hoger, met name veroorzaakt door de (nog) hogere vleesprijzen. De voerprijzen zijn dit jaar tot op heden juist behoorlijk gedaald ten opzichte van het gemiddelde in 2023. De prijs van eendagskuikens is daarentegen wel hoger dan in 2023.
De waarde van je veestapel is uiteraard afhankelijk van het moment dat de kuikens worden geplaatst, houd hier dus rekening mee voor de fiscale druk. In 2024 zijn de energiekosten over het algemeen lager dan in 2023. De mestkosten zijn nihil. Verschillen de overige kostenposten en gedane investeringen voor jou als ondernemer niet veel van 2024? Dan zal de fiscale druk voor 2024 minimaal gelijk zijn aan die van 2023 en waarschijnlijk zelfs iets hoger liggen.
Melkveehouderij
De melkprijs laat het hele jaar al een gestage groei zien, maar vanaf de zomer is het tempo verhoogd. Vanaf januari tot en met oktober is er al zo’n 8 à 9 cent bijgekomen. Een verhoging die veel melkveehouders nodig hebben om alle gestegen kosten te kunnen betalen. Denk aan de forse stijging in mestafzetkosten door meer kuubs en een hogere prijs. Ook zijn er stijgende loonwerktarieven en een groeizaam jaar waarin veel gras is ingekuild. Bovendien liggen de pachtprijzen hoger én de rente tikt hard door.
De spreiding in resultaat is groot onder melkveehouders. Technisch goed draaiende bedrijven hebben de kosten vaak goed in de hand. Een efficiënt rantsoen leidt tot lagere kosten en minder mestafzet. Wel zien we resultaat en liquiditeit verder uit elkaar lopen.
Veel melkveestallen komen dit jaar onder de bodemwaarde, waardoor afschrijvingen dalen. Steeds meer MDV-stallen naderen ook hun restwaarde. De stand van de bankrekening is daarom geen goede indicator voor de verwachte winst. De winst komt waarschijnlijk hoger uit dan verwacht.
Akkerbouw
Het merendeel van de akkerbouwers heeft een gebroken boekjaar. Daarbij is de beoordeling van de fiscale druk in dit kwartaal beperkt mogelijk. Het resultaat voor oogstjaar 2024? Dat is wisselend.
Er zijn grote regionale verschillen als je kijkt naar de kilo-opbrengst. Enerzijds zijn de teeltkosten gestegen, door bijvoorbeeld het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen vanwege een hogere ziektedruk in de uien en aardappels. Ook de arbeidskosten zijn hoger.
Anderzijds zijn de marktprijzen van aardappels en uien (vrije markt) op dit moment nog lastig in te schatten. Wel zien we goede contractprijzen voor consumptieaardappelen en is de verwachting voor pootgoedprijzen positief.
Meer weten?
Wil je meer inzicht krijgen in de fiscale druk van 2024? Dan is het belangrijk om een prognose voor je bedrijf te maken. Q4 vliegt om en de tijd om te sturen neemt snel af. Hulp nodig? Neem contact op met je ondernemersadviseur.