Algemeen

Fiets van de zaak voor ondernemers

Simon van Veelen
02 apr. 2020

Ben je ondernemer en wil je graag een fiets van de zaak? Dat kan! Maar hoe zit het precies met de fiscale spelregels? En mag je de fiets ook privé gebruiken? In dit artikel leggen we de belangrijkste regels uit.

Zakelijk of privé?

Als je een fiets koopt, of een fiets vanuit privé inbrengt in je onderneming, moet je bepalen hoe je de fiets fiscaal gezien in je belastingaangifte verwerkt. Deze keuze is afhankelijk van het daadwerkelijke gebruik van de fiets. Met ‘gebruik’ wordt met name gekeken naar de kilometers die je rijdt en waarvoor je die kilometers rijdt (privé of zakelijk).

Houd hierbij rekening met onderstaande aandachtspunten:

  • Je kunt zelf bepalen of je de fiets als ‘prive’ of ‘zakelijk’ aanmerkt als je de fiets voor minimaal 10% zakelijk gebruikt ten opzichte van het totale gebruik
  • Gebruik je de fiets voor minder dan 10% zakelijk ten opzichte van het totale gebruik, dan moet je de fiets verplicht als privé aanmerken
  • Gebruik je de fiets voor meer dan 90% voor zakelijke ritten ten opzichte van het totale gebruik, dan moet je de fiets verplicht als zakelijk aanmerken

Neem de fiets op in je aangifte inkomstenbelasting

De keuze voor ‘privé’ of ‘zakelijk’ leg je vervolgens vast in de eerste aangifte inkomstenbelasting. Deze dien je in nadat je de fiets hebt gekocht of wanneer je bent gestart met je onderneming. Start je bijvoorbeeld in 2023 met je onderneming? Dan leg je in de aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2023 vast hoe je de fiets fiscaal gezien aanmerkt.

Fiets van de zaak vanaf het jaar 2020

Sinds 1 januari 2020 zijn er nieuwe fiscale regels voor een fiets van de zaak. Voor ondernemers houdt dat in dat je een fiets in je onderneming mee kan nemen als aftrekpost. Dit was eerder ook zo, maar toen was de fiscale correctie op de fietskosten (bijtelling) wat bewerkelijker. Vanaf 1 januari 2020 is die bijtelling een vast percentage, namelijk 7%.

Je mag dus in principe zonder bewijslast privé én zakelijk fietsen als je de fiets voor minimaal 10% zakelijke ritten gebruikt.

Hoe zit het met de bijtelling?

Breng je de fiets zakelijk in? Dan moet je bijtelling betalen. Stel dat je een nieuwe fiets van € 2.000 hebt gekocht op 1 januari 2023. Dan bedraagt de bijtelling 7% over de consumentenprijs, dus € 140 per jaar. Tot een bedrag van € 140 komen geen fietskosten in aftrek. Als de fiscale afschrijving, verzekering en overige kosten die € 140 niet overtreffen, heb je geen fietskostenaftrek in de winstaangifte.

De bijtelling beperkt de fiscale aftrek van fietskosten, maar nooit minder dan nihil. Stel dat je fietskosten in het jaar 2023 in dit voorbeeld € 100 bedragen, dan wordt de bijtelling gemaximaliseerd op € 100 in plaats van € 140.

Voordelen fiets van de zaak

Het fiscale systeem kijkt, min of meer, naar een periode van 5 jaar. Voor 5 jaar lang heb je dus dezelfde bijtelling (7%). In die 5 jaar schrijf je fiscaal ook af op de fiets, waarbij de afschrijvingskosten je fiscaal aftrekbare fietskosten verhogen. Na 5 jaar is de fiets in principe afgeschreven.

Zakelijk fietsen is dus heel interessant, omdat je de fietskosten (afschrijving, regenjas, dragers, onderhoud, verzekering, etc.) in je belastingaangifte mee kunt nemen als aftrekpost. Daar staat een beperkte correctie van 7% tegenover. Als je de fiets privé zou kopen, dan zou je fiets onderaan de streep dus meer kosten.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Er is nog een voordeel van zakelijk fietsen. Als de fiets meer dan € 2.600 kost, kun je gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit levert je bij een aankoopbedrag van bijvoorbeeld € 2.600 zo’n € 250 op. Netto.

Tip bij een bakfiets of speed pedelec

Dan de laatste tip. Koop je een bakfiets van meer dan € 4.000 of koop je een speed pedelec? Dan kun je een milieu investeringskorting (MIA) aanvragen. Deze aanvraag moet je binnen 3 maanden na aanschaf van de fiets indienen, dus wacht hier niet te lang mee. De MIA is een extra aftrekpost van je winstaangifte en levert je netto tegen de belastingtarieven van het jaar 2023 veel belastingvoordeel op. Uiteraard kunnen wij de aanvraag voor je verzorgen.

Bij een bakfiets krijg je bijvoorbeeld in 2023 45% MIA over de aanschafprijs en bij een speed pedelec is dat 27%. Zo werkt de Belastingdienst veel mee aan je gezondheid én financiële voordelen, met het fietsen op de zaak.

Meer weten?

Wil je meer weten over een fiets van de zaak als ondernemer? Of wil je een milieukorting aanvragen? Neem contact op met belastingadviseur.

Meer informatie? Neem contact op met Simon van Veelen
Neem contact op met Simon van Veelen