Algemeen

Energielabel C verplicht in 2023: is jouw kantoor er klaar voor?

24 feb 2022

Vanaf januari 2023 zijn kantoren in Nederland verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wijst uit dat meer dan de helft dit nog niet voor elkaar heeft. Hoort jouw kantoor bij de 50.000 panden die het energielabel binnen een jaar moet verbeteren? In dit artikel leggen we uit wat de verplichting betekent en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw kantoor het energielabel kan verbeteren.

In het Bouwbesluit staat dat het met ingang van volgend jaar verboden is een kantoorpand te gebruiken zonder een geldig energielabel. De Energie-Index moet lager zijn dan 1,3, wat neerkomt op een label van minimaal C (B of A mogen uiteraard ook).

Doelstellingen uit energieakkoord

Deze labelverplichting komt voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei, dat als doel heeft een hoge energiebesparing binnen de bebouwde omgeving te realiseren. Dit draagt bij aan de doelstelling om 49% CO2-emissiereductie te behalen in 2030. De komende jaren scherpt de regelgeving nog verder aan, vanaf 2030 is het verplicht om label A te hebben en het ultieme streven is naar een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050.

Voor welke panden geldt de verplichting?

Een kantoorpand moet volgend jaar minimaal energielabel C hebben als:

  • de oppervlakte groter dan 100 vierkante meter is;
  • meer dan de helft van het totale gebruiksoppervlak een kantoorfunctie heeft;
  • het over 2 jaar nog steeds in gebruik is als kantoor (er zijn geen plannen om te slopen, transformeren of te onteigenen);
  • het geen monument is.

Binnen subsidieadviesbureau Subvention, onderdeel van de Countus Groep, valt het op dat ondernemers al serieus bezig zijn met de plannen uit het Klimaat- en Energieakkoord. Directeur Bernhard Scholing: ‘1 januari 2023 komt snel dichterbij en eigenaren van kantoren en andere utiliteitsgebouwen stellen de vraag hoe ze dit moeten aanpakken. Dit doen ze overigens zeker niet alleen door de verplichting vanuit de wetgeving, maar ook doordat ze zelf de voordelen ervan inzien.’

Voldoen aan energielabel C: concrete verbetermaatregelen

Een Energieprestatieadvies (EPA) bepaalt het huidige energielabel van jouw kantoor. Vraag een EPA-U maatwerkadvies aan om inzicht te krijgen in de concrete verbetermaatregelen, waarbij ook de kosten, verlaging van de energielasten, CO2-uitstoot en mogelijke labelstappen worden toegelicht.

De EPA-U adviseur brengt de bouwkundige, werktuigbouwkundige en elektrotechnische verbetermogelijkheden in kaart. Verduurzaming van het kantoor kan bijvoorbeeld door de gevels, muren en daken te isoleren, of slimme verlichting, klimaatsystemen en energiezuinige installaties te installeren. Ook worden in het advies de mogelijkheden van duurzame energie zoals zonnepanelen of warmtepompen meegenomen.

Begin al met verduurzamen

Vanaf 1 januari 2023 is een energielabel van minimaal C dus verplicht voor het gebruiken en verhuren van kantoorpanden, maar er zijn veel redenen om nu al te beginnen met een verduurzamingslag:

  • Met de verduurzaming kun je besparen op de energiekosten waardoor de kosten voor jezelf of de huurder lager uitvallen.
  • Je zorgt voor een prettigere werkomgeving door het comfort van je werknemers en collega’s te verhogen.
  • Je bent ruim op tijd om te voldoen aan de eisen voor minimaal energielabel A die in 2030 worden ingevoerd.
  • Een hogere duurzaamheid draagt bij aan de toekomstbestendigheid en waardevastheid van het kantoor.
  • Het is nu nog mogelijk om gebruik te maken van een groot aanbod subsidiemogelijkheden die vanaf januari 2023 worden aangescherpt of waarbij het niet zeker is of ze tegen die tijd nog bestaan. Denk hierbij aan de bedrijfsmiddelcode ‘Energieprestatieverbetering van bestaande bedrijfsgebouwen’ op de Energielijst.

EPA-U maatwerkadvies

Heb je plannen om je bestaande pand te verduurzamen? Subvention adviseert dan om het EPA-U maatwerkadvies zo snel mogelijk op te laten stellen. Volgend jaar gaat er namelijk een nieuwe standaard bepalingsmethode in en deze nieuwe werkwijze voor de opname van een kantoorpand kost de adviseur waarschijnlijk meer tijd. Daarnaast is het in 2022 nog mogelijk om gebruik te maken van de fiscale regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) voor utiliteitsgebouwen.

Ook kun je in 2022 nog gebruik maken van meerdere subsidies. Voor 2023, het jaar waarin energielabel C verplicht wordt, is de kans groot dat mogelijkheden voor subsidiering vervallen. Subsidies voor minimaal energielabel A, verplicht in 2030, zouden dan nog wel mogelijk kunnen zijn. Zodra hier meer over bekend is, zullen we je uiteraard informeren zodat je zo goed mogelijk op de hoogte bent.

Na het opstellen van het EPA-U maatwerkadvies kun je de koopovereenkomst voor de duurzame maatregelen ondertekenen.


Doe de quickscan

Een goede tool om erachter te komen of je kantoor al energielabel C heeft is de quickscan van Subvention. Hiermee krijg je ook inzicht in de maatregelen die je moet nemen als je nog niet het juiste label hebt.

Meer weten?

We helpen je graag bij het verbeteren van het energielabel. Vaak zijn met enkele energiebesparende maatregelen al labelstappen te behalen. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw kantoorpand en welke mogelijkheden subsidie daarbij biedt? Neem vrijblijvend contact op met de experts van Subvention.