Algemeen

Countus lanceert gecertificeerde leergang tot Register Ondernemersadviseur (ROA)

27 mrt. 2018

Als eerste en enige accountantskantoor in Nederland mag Countus professionals opleiden tot erkende Register Ondernemersadviseurs (ROA). De leergang is officieel gecertificeerd door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION). Het succesvol afronden van de leergang levert een diploma én de titel ROA achter de naam op. ‘Daarmee maken we nu ook van de functie ondernemersadviseur een erkend beroep’, vertelt directeur Bob Seemann.

Ondernemersadviseur (ROA): een officieel beroep

Een interne beroepsopleiding is volgens Seemann een logische stap binnen de ontwikkeling van Countus. ‘Als fullservice accountantskantoor ondersteunen we bedrijven vanuit verschillende disciplines. We leggen daarbij steeds meer de focus op advisering in de breedste zin van het woord. Daar zijn specialisten als juristen, fiscalisten, accountants én ondernemersadviseurs voor nodig. Voor al die vakgebieden waren er al beroepsopleidingen, erkenningen en functietitels, behalve voor de ondernemersadviseur. Dat is gek, want die is net zo belangrijk en nog zichtbaarder’, zegt Seemann.

Kansen op de arbeidsmarkt

De rol van de ondernemersadviseur binnen Countus is de afgelopen jaren ontstaan op basis van ervaring, talent en gewoon doen. Deze functie wordt nu met de komst van onze erkende post-hbo-leergang een erkend beroep. Seemann: ‘Een leven lang leren wordt steeds belangrijker. Door medewerkers deze opleiding te bieden, krijgen ze de kans zich verder te ontwikkelen mét erkenning in de markt. Aan het einde van de rit hebben ze een diploma en een titel achter hun naam staan waarmee ze als het ware hun eigen vacature kunnen creëren. Dat biedt kansen intern en op de arbeidsmarkt’.

ROA: maatje van de ondernemer

Wat betekent dit voor de ondernemer? ‘De ondernemersadviseur heeft met alle facetten binnen het ondernemerschap te maken. Dat betekent dat klanten niet alleen worden geadviseerd op het gebied van accountancy of boekhouden, maar dat ze ook iemand naast zich hebben staan die ze op alle terreinen binnen het ondernemerschap kan ondersteunen en ontzorgen. In mijn ogen is de ROA dan ook het maatje van de ondernemer. Hij/zij signaleert, denkt mee, schakelt de noodzakelijke specialisten bij en ontzorgt. Zo kunnen ondernemers zich blijven focussen op dat waar ze goed in zijn.’

Meer weten?

Wil je meer weten over de interne ROA-leergang van Countus? Ga naar het contactformulier.