Algemeen

Countus Akkerbouwindex: positiever geluid op akkerbouwmarkten

10 okt. 2019

Opnieuw toont de Countus Akkerbouwindex een positief scenario in de prijsvorming van akkerbouwproducten. Na de korte piek en de daaropvolgende daling krabbelt de index weer op tot boven de 80 punten. De aardappelmarkt draagt daarbij het akkerbouwinkomen.

Stabiele stijging van de Akkerbouwindex

In september laat de Countus Akkerbouwindex een stabiele tot stijgende lijn zien. In de eerste week werd een notering van 74,7 punten neergezet, terwijl dat aan het einde van de maand al bijna 80 punten was. Deze grens is naar de start van oktober toe ook doorbroken.

Stijgende termijnmarkt

De stijging van de akkerbouwbarometer komt vooral vanuit de aardappelmarkt. De aardappeltermijnmarkt in Leipzig noteerde namelijk aan het einde van de maand weer een prijsniveau boven de € 15 per 100 kilo. Half september was dit ook het geval (tussen 13 en 19 september).

Midden september deed ook de uiennotering een stapje terug. De prijs in Emmeloord daalde van € 9,25 naar € 8,50 per 100 kilo. Deze daling wordt echter gecounterd door de gestegen aardappelprijs.

Door het natte weer zijn nog lang niet alle uien van het land. In Flevoland moet nog 10% tot 15% worden gerooid of opgeladen. Verder naar het noorden loopt dit op tot wel 50%. Ook in Limburg moeten nog veel uien van het land af of de schuur in. Het huidige prijsniveau zorgt echter wel voor veel vraag in de markt, waardoor veel volume wordt uitgevoerd.

Tarweprijs stijgt gestaag

De voertarweprijs heeft september gebruikt om stapsgewijs iets te winnen in prijs. Zo kwam er € 10 per 100 kilo bij. Verwacht wordt dat het huidige prijsniveau van € 179,50 bij de situatie van vraag en aanbod past. Ook op de internationale tarwemarkt is Europa competitief, wat de markt steunt. Hierbij wordt de prijsvorming geholpen door een lage euro-dollarkoers.

Gevoelig voor neerslag

De aardappelmarkt is gevoelig voor neerslag. Begin oktober is het blijvend wisselvallig, maar het lijkt erop dat er verbetering komt. Ook stijgen de temperaturen, gezien nachtvorst het rooiwerk nu bemoeilijkt.

In Centraal-Europa daalt het kwik ’s nachts en ’s ochtends al naar -3 graden. De hoofdoogst consumptieaardappelen is echter pas net begonnen, waardoor het weer een grote impact kan hebben.

Akkerbouwindex