MKB

Coronabelastingschulden: wat zijn jouw mogelijkheden?

17 mrt. 2023

Tijdens de coronacrisis kon je ervoor kiezen om de betaling van je belastingschulden tijdelijk uit te stellen. Vanaf 1 oktober 2022 is de aflossing van deze schulden gestart. Als je moeite hebt om aan deze aflossingsverplichting te voldoen, zijn er misschien mogelijkheden. Zit je wat ruimer in je jas, dan kan het daarentegen financieel aantrekkelijk zijn om eerder af te lossen. In dit artikel zetten we een aantal aandachtspunten hierover voor je op een rij.

Betalingsregeling coronabelastingschuld

De opgebouwde coronabelastingschulden moeten sinds oktober 2022 worden afgelost. In principe moet dit maandelijks in gelijke termijnen en heb je hiervoor 5 jaar de tijd. Voorwaarde voor deze betalingsregeling is dat je je ook aan de maandelijkse aflossing houdt.

Een andere voorwaarde is dat je tijdig juiste belastingaangiften (onder meer btw en loonheffing) moet indienen voor belastingen vanaf 1 april 2022 en tijdig en volledig de betalingen moet doen die daaruit voortvloeien. Ook belastingaanslagen waarvan de uiterste betaaldatum ligt op of na 1 april 2022, moet je tijdig betalen.

Brief Belastingdienst

Je hebt vóór 1 oktober 2022 een brief gekregen met daarin:

  • een overzicht van je totale belastingschuld;
  • de voorwaarden van de betalingsregeling;
  • het termijnbedrag van de betalingsregeling.

Ben je deze brief kwijt? Vraag dan een kopie aan bij de Belastingdienst.

De Belastingdienst stuurt momenteel brieven aan ondernemers die volgens de Belastingdienst niet aan de voorwaarden van de betalingsregeling voldoen. De Belastingdienst vraagt zo snel mogelijk eventuele betalingsachterstanden in te lopen.

Let op! Als je niet aan de voorwaarden van de betalingsregeling voldoet, heeft de Belastingdienst de mogelijkheid om de betalingsregeling in te trekken.

Mogelijkheden

Lukt het niet om aan de voorwaarden van de betalingsregeling te voldoen, dan zijn er nog mogelijkheden. Hiermee kun je misschien voorkomen dat de Belastingdienst de betalingsregeling uiteindelijk intrekt. Zo kun je verzoeken de schuld in 7 in plaats van 5 jaar af te lossen.

Ook kun je verzoeken niet maandelijks, maar per kwartaal af te mogen lossen. Tot slot kun je ook eenmalig verzoeken om een betaalpauze van maximaal 6 maanden. Het gevolg van zo’n verzoek is wel dat je af te lossen maandbedragen die daarna nog volgen, hoger worden.

Let op! Voor deze mogelijkheden gelden ook voorwaarden. Onze adviseurs kunnen je hierover adviseren.

Invorderingsrente loopt op

Je betaalt over je opgebouwde coronabelastingschuld invorderingsrente. Die was een tijdje 0,01%, maar bedraagt op dit moment alweer 2%. Per 1 juli stijgt deze rente naar 3% en per 1 januari 2024 naar 4%. Is het voor jou mogelijk om je coronabelastingschuld sneller af te lossen, dan scheelt je dat dus flink aan te betalen rente.

Meer weten over coronabelastingschulden?

Heb je hierover vragen? Neem dan gerust contact op met jouw adviseur, we helpen je graag!