Algemeen

Corona: voorschot GLB

04 jun. 2020

Vanwege corona ondervinden een aantal agrarische ondernemers problemen met de liquiditeit van hun bedrijf. De overheid zorgt daarom voor extra ondersteuning voor landbouwers. Dat doen ze met behulp van een aantal maatregelen. Kom erachter wat deze maatregelen voor jou betekenen.

Voorschot GLB

Vanaf 18 mei is het mogelijk om een aanvraag bij de RVO in te dienen om het voorschot van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) eerder te laten uitbetalen. Normaal gesproken wordt deze vanaf 1 december uitgekeerd aan ondernemers. Door je aan te melden, kan er vanaf 1 juli een voorschot worden uitgekeerd. Dat voorschot komt neer op € 300 per hectare waar een betalingsrecht op zit.

Voorwaarden

Voorwaarde voor deze ondersteuning is wel dat landbouwers de Gecombineerde Opgave hebben ingevuld en dat ze hebben gevraagd om de betalingsrechten te laten uitbetalen. Daarnaast moet je als landbouwer aan de voorwaarden van ‘de-minimissteun’ voldoen. Je kunt je hiervoor aanmelden tot en met 15 juni.

Aanvraag

Het aanvragen van het voorschot kan ook nadelige gevolgen hebben.

Voldoet je bedrijf niet aan de vergroeningseisen? Dan is het voorschot van €300 per hectare te hoog en zou er in juli een te hoog bedrag worden uitgekeerd. Het teveel uitgekeerde bedrag moet in dat geval in een later stadium terugbetaald worden.

Heb je personeel in dienst en hiervoor NOW aangevraagd? Door het voorschot heb je in de maand juli meer omzet, wat gevolgen heeft voor de NOW.

Meer weten?

Bekijk goed wat in jouw situatie de beste optie is. Vragen? Neem contact op met je adviseur.