Algemeen

Corona rente update: rente voorlopig nog stabiel laag

Mark Klein Breteler
20 aug. 2020

Het coronavirus heeft een grote impact op onze samenleving en op ons gedrag. Daarnaast beïnvloedt het virus ook in toenemende mate de financiële wereld. Kom erachter hoe het zit met de inflatie en of we wel of geen stijging van de rente moeten verwachten.

Extra lenen

Overheden moeten extra lenen om de omvangrijke steunmaatregelen en de sterk terugvallende belastinginkomsten op te kunnen vangen. Door de economische krimp blijft de inflatie heel laag. De Europese Centrale Bank (ECB) doet er dan ook alles aan om de inflatie duurzaam te laten stijgen.

Pandemic Emergency Purchase Programme

Om de inflatie  te controleren, beschikt de ECB onder andere over een COVID-noodpakket, het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). Met de verder afnemende inflatie en de actuele opleving van het coronavirus lijkt een rentestijging voorlopig dan ook nog ver weg.

De lange rente is in juli nog iets gedaald. De financiële wereld verwacht dat de lange rente nog verder zal dalen nu het PEPP-opkoopprogramma volledig wordt benut. In de toekomst wordt het programma naar verwachting nog verder uitgebreid.

Meer weten?

Wil je meer weten over de impact van corona op de rente? Neem contact op met Mark Klein Breteler.

Meer informatie? Neem contact op met Mark Klein Breteler
Neem contact op met Mark Klein Breteler