Zelf de regie in handen
Elk agrarisch bedrijf krijgt de ruimte om zelf te bepalen hoe je aan bedrijfsgerichte emissienormen voldoet. Dit kan op verschillende manieren:
- Managementmaatregelen, zoals aanpassingen in het rantsoen, weidegang of levensduur
- Technische maatregelen, zoals stalaanpassingen, luchtwassers of mestvergisters
Deze aanpak moet leiden tot lagere emissies én op termijn meer ruimte voor vergunningen. De doelen moeten voor de lange termijn worden vastgesteld, zodat je als ondernemer weet waar je aan toe bent en niet wordt geconfronteerd met wisselende maatregelen. Wel zo prettig, maar houd er rekening mee dat het nog niet zeker is dat de plannen ook daadwerkelijk op deze manier worden doorgevoerd.
Wat betekenen absolute emissiedoelen voor jouw bedrijf?
Het kabinet werkt toe naar absolute emissiegetallen voor ieder bedrijf . Op die manier worden eerdere inspanningen van ondernemers beloond en kun je direct aan de slag om je emissie te verlagen.
De concrete emissiedoelen gaan verschillen per regio en type grondsoort, omdat er overal verschillende uitdagingen liggen. Heb je een bedrijf in de buurt van (urgente) Natura-2000 gebieden? Dan gaan er waarschijnlijk strengere normen voor stikstof en ammoniak gelden. Heb je een bedrijf in de veenweidegebieden? Dan ligt de nadruk op CO₂ -reductie.
De minister richt zich in eerste instantie op de melkvee-, pluimvee- en varkenshouderij. De kalverhouderij en akkerbouw volgen later. Daarbij kijkt de minister naar indicatoren, zoals stikstofbedrijfsoverschot, N-mineraal metingen op basis van grondmonsters, stikstofbodemoverschot, CO₂ uitstoot per kilogram product of productierecht en ammoniakemissie per dier, productierecht, hectare bedrijf en kilogram product.
Wat betekent sturen op productierechten?
Nieuw in dit plan is de sturing op emissies per productierecht. Dit zorgt voor een geborgde daling van de uitstoot, zowel op bedrijfs- als op landelijk niveau. Daarnaast sluit het aan bij een bestaand stelsel, zodat er geen nieuw systeem nodig is. De hoeveelheid beschikbare productierechten zal de komende jaren eerder krimpen dan groeien.
Uit analyse van kringloopwijzerdata blijkt dat deze methode vooral gunstig uitpakt voor extensieve bedrijven, bijvoorbeeld melkveebedrijven met een lagere melkproductie per koe. Dat sluit goed aan bij het maatschappelijk en politiek gewenste beeld.
Zo verbeter je je emissiescore
Als ondernemer kun je op 2 manieren je emissiescore per productierecht verbeteren: door de emissies te verlagen of door extra productierechten te kopen die vervolgens niet worden benut. Het niet benutten van het productierecht leidt tot minder emissie per recht en dus een betere score. Voor beleidsmaker is dit een extra voordeel: het zorgt voor krimp van de veestapel, terwijl de sector dit zelf financiert.
Begin vandaag nog
De minister werkt toe naar een systeem waarin informeren, stimuleren en verantwoorden uiteindelijk leiden tot afrekenen op resultaat. Hoewel het systeem nog in de verkenningsfase zit, kun je alvast beginnen met het verminderen van je emissies. Want elke reductie die je nu al realiseert, telt straks mee en kan op termijn bijvoorbeeld helpen bij extra productopbrengsten, lagere rente, meer vergunningsruimte of stimuleringsmaatregelen vanuit gemeente, provincie of het rijk.
Gebruik data (van de kringloopwijzer) om te bepalen waar je staat en ga hierover in gesprek met je adviseur. Welke zaken gaan al goed? Waar kun je bijsturen? Houd er rekening mee dat het soms even duurt voordat maatregelen effect hebben op je cijfers. Hoe eerder je begint, hoe sterker je positie straks is in het nieuwe doelsturingssysteem. Daarnaast levert efficiënter werken óók direct kostenvoordeel op. Een win-win voor je portemonnee en het klimaat.
Meer weten?
Wil je weten waar je nu staat en hoe je kunt sturen op emissiereductie? Neem dan contact op met een agro-adviseur van Countus. We helpen je graag verder!