MKB

Conceptvoorstel re-integratieverplichtingen ingediend

Ingrid Andringa
26 okt. 2023

Kleine en middelgrote werkgevers krijgen eerder duidelijkheid over de vervanging van een zieke werknemer. Demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bracht daarover op 6 oktober een conceptwetsvoorstel in voorbereiding. In dit artikel vertellen we je erover.

Pakket maatregelen

In het voorjaar schreef demissionair minister Van Gennip een brief met een breed arbeidsmarktpakket aan maatregelen, met als doel meer zekerheid voor werkenden en meer wendbaarheid voor werkgevers. Van Gennip merkte op dat langdurig verzuim van een werknemer voor kleine en middelgrote ondernemingen lastig is, omdat zij hierdoor minder flexibel zijn. Je blijft als werkgever momenteel lang in onzekerheid over de vraag of de zieke werknemer terugkeert en zo ja, wanneer de zieke werknemer terugkeert. Vanwege die onzekerheid is het lastig om een vervanger in dienst te nemen.

Conceptwetsvoorstel

Het doel van het conceptwetsvoorstel is kleine en middelgrote werkgevers wendbaarder te maken, door eerder duidelijkheid te scheppen over tot welk moment ze de functie van de werknemer beschikbaar moeten houden. Na het eerste ziektejaar kun je als werkgever samen met je werknemer vaststellen dat de re-integratie bij jou, in het eerste spoor, niet meer realistisch is. Als dat is, kan de werknemer aan de slag bij een andere werkgever in het tweede spoor. Ben je het hier als werkgever niet mee eens? Dan kun je toestemming vragen bij het UWV.

Zowel de werkgever als de werknemer krijgen op deze manier eerder duidelijkheid over het te volgen spoor bij re-integratie. En je kunt als werkgever eerder overgaan tot vervanging van de zieke werknemer.

In consultatie

Het conceptwetsvoorstel is in consultatie gebracht. Betrokken kunnen hier op internetconsultatie.nl tot 24 november 2023 op reageren.

Meer weten over het conceptwetsvoorstel?

Heb je vragen over de wijziging van de re-integratieverplichtingen en wat dit voor jou zou betekenen? Onze specialist Ingrid Andringa vertelt je hier graag meer over, neem contact op met haar.

Meer informatie? Neem contact op met Ingrid Andringa
Personeelsmanagement, Fiscaal-juridisch
Neem contact op met Ingrid Andringa
Personeelsmanagement, Fiscaal-juridisch