Algemeen

AOW-gerechtigde werknemer in dienst? Dit zijn de regels

Ingrid Andringa
30 jul. 2024

De Nederlandse bevolking vergrijst. Tegelijkertijd neemt de krapte op de arbeidsmarkt toe. Dat heeft als gevolg dat veel werkgevers te maken krijgen met een personeelstekort. Een oplossing kan zijn om werknemers met de AOW-gerechtigde leeftijd in te zetten. We zetten de belangrijkste regels voor je op een rij.  

Vergrijzing 

In de afgelopen eeuw is het aantal 65-plussers in Nederland meer dan vertienvoudigd, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ondanks de stijging van de AOW-gerechtigde leeftijd werkt naar verwachting een steeds kleinere groep mensen ten opzichte van de AOW-gerechtigde bevolking. Gelukkig blijven mensen langer gezond én willen ze steeds vaker blijven doorwerken nadat ze de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Waarom zou je als werkgever dit arbeidspotentieel niet benutten?  

Uitzonderingen 

De AOW-gerechtigde werknemer neemt een bijzondere positie in, want er gelden namelijk flink wat uitzonderingen. Hieronder noemen we er een aantal. 

  • Er geldt een ruimere ketenregeling voor de AOW-gerechtigde werknemer. Hij mag na de AOW-leeftijd maximaal 6 tijdelijke arbeidsovereenkomsten hebben in een periode van 4 jaar. 
  • Er geldt een soepeler regime in geval van ziekte, want de zieke AOW-gerechtigde werknemer heeft slechts recht op 6 weken loondoorbetaling. In het verlengde hiervan gelden de re-integratieverplichtingen ook slechts deze 6 weken. 
  • De AOW-gerechtigde werknemer heeft na afloop van de arbeidsovereenkomst geen recht op een transitievergoeding. 
  • Als werkgever mag je met de AOW-gerechtigde werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd afspreken. Ook als er voorheen sprake was van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. 
  • Als werkgever heb je lagere werkgeverslasten doordat de AOW-gerechtigde werknemer niet verzekerd is voor de werknemersverzekeringen. 
  • Ten aanzien van de AOW-gerechtigde werknemer geldt voor jou als werkgever slechts een opzegtermijn van 1 maand. Ongeacht de lengte van het dienstverband.  

Let op: houd er rekening mee dat er in de toepasselijke cao iets anders bepaald kan zijn. Check daarom altijd de cao. 

Schriftelijke vastlegging  

Een AOW-gerechtigde werknemer in dienst nemen of houden biedt financiële én arbeidsrechtelijke voordelen. Wel is het belangrijk, en zelfs noodzakelijk voor het gebruikmaken van sommige uitzonderingen, dat het papierwerk goed in orde is. Controleer wat er geregeld is in de arbeidsovereenkomst of toepasselijke cao geregeld bij de werknemer die de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Mogelijk eindigt de bestaande arbeidsovereenkomst automatisch bij de AOW-gerechtigde leeftijd.  

Is dat niet het geval? Dan kan je zelf de arbeidsovereenkomst eenzijdig opzeggen. Vervolgens vervolg je de samenwerking op basis van een nieuwe arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Door deze stappen op tijd schriftelijk te vast te leggen voorkom je dat een arbeidsovereenkomst stilzwijgend wordt verlengd met nadelige consequenties als gevolg.

Meer weten?  

Hulp of advies nodig? We helpen je graag. Neem contact op met één van onze arbeidsjuristen 

Meer informatie? Neem contact op met Ingrid Andringa
Personeelsmanagement, Fiscaal-juridisch
Neem contact op met Ingrid Andringa
Personeelsmanagement, Fiscaal-juridisch