Column Agro

Afschaffing saldering: dit kun je nu al doen

Harry Roetert
10 apr. 2025

Het is definitief: per 1 januari 2027 stopt de salderingsregeling. Voor veel ondernemers, vooral in sectoren als de melkveehouderij, kan dit flinke financiële gevolgen hebben. Zeker als je eerder al hebt geïnvesteerd in zonnepanelen om zelfvoorzienend te worden. Wat betekent dit voor jouw bedrijf? En belangrijker: wat kun je nu al doen om straks niet voor verrassingen te staan? 

Zonnepanelen? Dan ben je niet automatisch energieneutraal 

Veel bedrijven met een kleinverbruikaansluiting hebben zonnepanelen laten plaatsen die ongeveer evenveel stroom opwekken als ze zelf verbruiken. Ze werd je ‘energieneutraal’. Maar in de praktijk zit er een verschil tussen het moment van opwekken en verbruiken. 

  • Overdag lever je vaak stroom terug aan het net 
  • ’s Nachts neem je juist stroom af 

Zolang salderen nog geldt, levert dat financieel geen nadeel op. Maar vanaf 2027 wordt alle stroom die je afneemt, belast met energiebelasting. En dat kan aardig oplopen.  

Oplossing: stroom opslaan in een accu 

De logische oplossing ligt voor de hand: een accu. Daarmee sla je overtollige stroom van overdag op voor gebruik in de avond en nacht. Tot voor kort was dat financieel nog niet interessant, maar de situatie is snel aan het veranderen:  

  • Accu’s zijn in het afgelopen jaar gehalveerd in prijs 
  • De salderingsregeling stopt definitief per 2027 
  • Met de energie-investeringsafstrek (EIA) kun je ongeveer 15% van de aankoopprijs terugkrijgen (bij voldoende fiscale winst) 

Slim sturen met een energiemanagementsysteem 

Wil je écht het maximale uit je investering halen? Dan is een energiemanagementsysteem (EMS) onmisbaar. Daarmee stuur je automatisch je energieverbruik en -opslag aan. Denk aan:  

  • Zonnepanelen aan- en uitzetten
  • Laden en ontladen van de accu 
  • Niet-tijdgebonden processen slim aansturen, zoals: * elektrische boilers 
    * koelcellen 
    * ventilatoren 

Je gebruikt stroom op momenten dat het goedkoop is en levert terug als het duur is. Daarvoor heb je wel een dynamisch energiecontract nodig, gebaseerd op uurprijzen. Extra voordeel: als er nog ruimte is, kun je, ook als kleinverbruiker, handelen op de onbalansmarkt. 

Nú voorbereiden loont 

Voor steeds meer mkb-bedrijven met een kleinverbruikaansluiting is het slim om te investeren in een accu, gecombineerd met een EMS en dynamisch energiecontract. Zo houd je grip op je energiekosten, ook na het afschaffen van salderen. De markt groeit snel en het aantal aanbieders is groot. Kies daarom zorgvuldig.  

Meer weten? 

Wil je sparren met iemand die onafhankelijk met je meedenkt over de juiste keuze voor jouw bedrijf? Neem contact op met Harry Roetert, Bedrijfsspecialist Duurzaamheid en Nieuwe Energie.  

Meer informatie? Neem contact op met Harry Roetert
Harry Roetert Bedrijfsspecialist Duurzaamheid en Nieuwe energie
Duurzaam ondernemen
Neem contact op met Harry Roetert
Harry Roetert Bedrijfsspecialist Duurzaamheid en Nieuwe energie
Duurzaam ondernemen