Algemeen

Afbouw van vrijstelling motorrijtuigenbelasting pas vanaf 2026

18 apr. 2024

De afbouw van de vrijstelling op motorrijtuigenbelasting (mrb) voor volledig elektrische auto’s gaat als het aan het demissionaire kabinet ligt pas in 2026 in. De afbouw zou al in 2025 ingaan, maar wordt dus uitgesteld. Heb je een plug-in hybride auto? Dan ga je vanaf volgend jaar wel al meer mrb betalen. Wat betekenen deze plannen voor jou?

Korting elektrische auto

Ben je in het bezit van een volledig elektrische auto? Dan betaal je nu nog geen mrb. Vanaf 2025 zou je 25% van de normale mrb moeten betalen en vanaf 2026 zelfs het gehele bedrag. Het kabinet wil dit wijzigen om zo de aanschaf én het behoud van volledig elektrische auto’s fiscaal langer te stimuleren.

Gaan de plannen door? Dan hoef je in 2025 nog geen mrb te betalen, vanaf 2026 60% van het normale tarief en vanaf 2029 65%. Vanaf 2031 gaat het normale tarief ook voor elektrische auto’s gelden.

Plug-in hybride auto’s

Het voorstel is om de kosten te dekken door bezitters van plug-in hybride auto’s al vanaf volgend jaar de volledige mrb te laten betalen. Nu bestaat er nog een korting van 50% op het normale tarief. Deze korting zou volgens eerdere plannen volgend jaar nog 25% bedragen en daarna (vanaf 2026) volledig worden afgeschaft. Deze afbouw lijkt dus van de baan.

De plannen maken deel uit van de Voorjaarsnota. Deze Voorjaarsnota moet nog in wetsvoorstellen worden opgenomen en daarna nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Geen wijziging voor overige hybride auto’s

De plannen hebben geen effect op de mrb voor ‘gewone’ hybride auto’s. Hieronder verstaan we auto’s die zelf elektriciteit opwekken en opslaan als er wordt geremd. Voor deze hybride auto’s bestaat momenteel geen korting op de mrb en dit blijft ook zo.

Let op! Door het wegvallen van de korting gaat de mrb voor volledig elektrische en hybride auto’s op termijn waarschijnlijk hoger uitvallen. Door het gewicht van de accu’s ligt de mrb zonder korting namelijk hoger dan voor een vergelijkbare auto die rijdt op benzine of diesel.

Meer weten?

Wil je weten wat deze plannen voor jou betekenen? Neem dan contact op met onze fiscaal-juridisch adviseurs, zij helpen je graag.