Agro

Aanvullende gegevens landbouwer (AGL) per 2025 verplicht voor alle landbouwbedrijven

René Meems
05 aug. 2024

Vanaf 2025 moeten alle landbouwbedrijven aanvullende gegevens over hun mestvoorraden doorgeven aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dus ook akkerbouwbedrijven, tuinbouwbedrijven, gemengde bedrijven en niet-derogatiebedrijven. De uitbreiding van de ‘Aanvullende gegevens landbouwer’ (AGL) komt voort uit de derogatiebeschikking die voorwaarden stelt aan zowel derogatiebedrijven als niet-derogatiebedrijven.

Waarom voor alle landbouwbedrijven?

Voorheen gaven ongeveer 25.000 bedrijven jaarlijks informatie door over hun mestvoorraden. Door de nieuwe verplichting komen daar per 1 januari 2025 waarschijnlijk zo’n 35.000 extra bedrijven bij.

Dit komt met name door de voorwaarde dat het ‘elektronische mestregister’ van toepassing is op alle landbouwbedrijven. Dit register vereist dat Nederland inzicht biedt in de werkelijke hoeveelheid gebruikte stikstof en fosfaat in meststoffen. Sinds 2023 is het al verplicht voor alle landbouwbedrijven om een bemestingsplan op te stellen en bij te houden, maar vanaf volgend jaar moet een deel van deze informatie ook aangeleverd worden.

Inhoud AGL

Wat kun je verwachten? Het is belangrijk om nu al actie te ondernemen om straks in januari 2025 de aanvullende gegevens op tijd door te geven via RVO. In de periode van 1 januari 2025 tot en met 31 januari 2025 gaat het om de volgende gegevens:

  • De eindvoorraden per mestsoort, inclusief de hoeveelheid en de kilogrammen stikstof en fosfaat.
  • De aanvoer en afvoer van andere mest, niet-dierlijk (bijvoorbeeld slib, compost of kunstmest). Hier geef je de aan- en afvoer op in hoeveelheid en in kilogrammen stikstof en fosfaat.
  • Het gemiddelde aantal dieren per soort en hun aan- en afvoer, die niet zijn geregistreerd via I&R.

Berekening eindvoorraad

Het berekenen van de eindvoorraad kan op deze 3 manieren, met een vaste volgorde van gebruik:

  1. Analyse van de hele mestvoorraad
  2. Analyse van de aanvoer- en afvoerresultaten in het jaar van opgave (meest toegepast*)
  3. Aan de hand van vastgestelde normen (forfaits)

*(uitslag van vracht 1 x gewicht vracht 1) + (uitslag vracht 2 x gewicht vracht 2) + (enz.)

Varkenshouders moeten ook de bezinklaag doorgeven, vastgesteld volgens de vaste normen per diersoort en per ton.

Wat nu?

Twijfel je of je aanvullende gegevens moet doorgeven? Als dat moet, ontvang je hiervoor een uitnodiging. Tot die tijd is het dus belangrijk om je mestadministratie compleet en up-to-date te houden, zodat je in januari 2025 de aanvullende gegevens op tijd kunt indienen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de AGL? Neem dan contact op met één van onze agro-specialisten. Zij helpen je graag verder.

Meer informatie? Neem contact op met René Meems
Neem contact op met René Meems