Agro

Aangepaste btw-tarieven per 1 januari 2025 in de agrarische sector

10 dec. 2024

Per 1 januari 2025 gaat het btw-tarief voor bepaalde agrarische producten en diensten van 9% naar 21%. Hoe zit het precies met de btw-tarieven? In dit artikel lichten we per sector de tariefswijzigingen toe.

Achtergrond en gevolgen

Op 1 januari 2018 werd de landbouwregeling afgeschaft. Dit betekent dat het verlaagde btw-tarief op veel goederen niet meer nodig is. De meeste agrariërs worden sindsdien gezien als btw-ondernemers, waardoor zij de btw die zij betalen kunnen aftrekken. Vanaf 1 januari 2025 gaat er daarom e.e.a. veranderen rondom het lage btw-tarief.

Levering agrarische producten naar 21%

Per 1 januari 2025 vervalt het verlaagde btw-tarief voor onderstaande goederen en geldt het tarief van 21%:

  • granen en peulvruchten die niet als voedingsmiddel kwalificeren
  • (pluim)vee en slachtafvallen hiervan
  • veevoeders en beetwortelen
  • pootgoed bestemd voor de teelt van groenten en fruit
  • land- en tuinbouwzaden voor de teelt
  • rondhout, stro, vlas en wol (ruw en ongewassen)

Voor de volledigheid: het gaat om de posten 2, 3, 4, 40, 41, 43, 44, 45 en 46 van tabel I, onderdeel a van de Wet op de omzetbelasting 1968. Ook voor het verlenen van licenties op kwekersrechten voor de genoemde producten geldt vanaf 1 januari 2025 het algemene btw-tarief. 

Gevolgen voor de akkerbouw

Binnen de akkerbouw heeft de tariefswijziging met name consequenties voor telers van pootgoed, granen en peulvruchten die niet als voedingsmiddel kwalificeren en voor land- en tuinbouwzaden bestemd voor de teelt.

Bij pootgoed kun je, naast pootaardappelen, denken aan jonge groente- en fruitplanten die zijn bestemd voor de uitpoot van groenten en fruit en de delen van dergelijke planten (zoals wortels en wortelstokken). Voorbeelden van dit soort planten zijn: plantuitjes, witlofwortelen, rabarberplanten, aardbeiplanten, champignonbroed en champignonmycelium.

Als deze producten in poolverband worden verkocht, moet de poolhouder de wijziging in de administratie doorvoeren. Let op: de leverancier blijft zelf verantwoordelijk voor de juiste btw-afdracht. In de vrije handel moet je uiteraard zelf het btw-tarief aanpassen.

Op basis van een goedkeuring kon het opkweken van planten, groenten en dergelijke ook nog onder het verlaagde btw-tarief vallen. Deze goedkeuring wordt per 1 januari 2025 ingetrokken zodat deze diensten onder het algemene btw-tarief van 21% gaan vallen.

Let op

De levering van sierteeltproducten, zoals bloembollen, planten en boomkwekerijproducten, blijft op grond van tabelpost a48 vanaf 1 januari 2025 nog steeds belast tegen het verlaagde btw-tarief.

Gevolgen voor de (melk)veehouderij

Voor leveringen van dieren die zijn bestemd voor het gebruik in de landbouw of voor de voortbrenging/productie van voedingsmiddelen geldt vanaf 1 januari 2025 het algemene btw-tarief. Ook de dieren bestemd voor het fokken van deze dieren en de goederen die bestemd zijn voor de voortplanting van voorgaande dieren (embryo’s/sperma), vallen straks onder het algemene btw-tarief van 21%.

Melkgeld

Voor melkgeld blijft het verlaagde btw-tarief van 9% gelden omdat melk een voedingsmiddel is. De kosten voor onder andere veevoer en stro vallen vanaf 1 januari wel onder het algemene btw-tarief van 21%.

Op de bankrekening betekent dit gelijke melkontvangsten en hogere betalingen, waarvan de btw aan het eind van het kwartaal weer terugkomt. De extra druk op de liquiditeit is voor de meeste melkveehouders te klein om over te gaan op een maandaangifte voor de btw. 

Voergeld/opfokken

Op basis van een goedkeuring kon het opfokken van dieren onder het verlaagde btw-tarief vallen. Deze goedkeuring wordt per 1 januari 2025 ingetrokken, zodat deze diensten ook onder het algemene btw-tarief van 21% gaan vallen.

Omdat voergeldovereenkomsten en jongvee-opfokovereenkomsten meestal inclusief btw worden afgesloten, is het belangrijk te beseffen dat je vanaf 1 januari 2025 standaard 21% btw moet betalen over (of uit) het ontvangen bedrag. Bij de contractonderhandelingen zal dit meegenomen moeten worden.

Veehandel

Ook voor veehandelaren geldt het voorgaande als de prijzen inclusief btw zijn afgesproken.

Gevolgen voor de paardenhouderij

Voor de paardenhouderij betekenen de aangekondigde wijzigingen dat voortaan het algemene btw-tarief van 21% geldt voor onderstaande prestaties:

  • de levering van paarden die bestemd zijn voor de landbouw of slacht
  • de levering van een fokmerrie of dekhengst
  • de levering van paardensperma of -embryo’s
  • het africhten en/of opfokken van jonge paarden

Algemene actiepunten voor de praktijk

Bereid je goed voor op de tariefswijzigingen. Dit zijn een aantal tips:

  • Houd rekening met de tariefsverhogingen bij de inrichting van je administratie en facturatie én in het kader van contractonderhandelingen.
  • Denk aan een tijdige facturatie en/of betaling. Indien de factuur in december is opgemaakt of als er in december voor de levering/dienst wordt betaald, geldt nog het verlaagde btw-tarief. Vanaf januari geldt het algemene btw-tarief.
  • Voor vrijgestelde ondernemers, particulieren en ondernemers die onder de kleineondernemersregeling (KOR) vallen kan het slim zijn om inkopen - voor zover mogelijk - dit jaar nog plaats te laten vinden.
  • Het aangepaste btw-tarief kan invloed hebben op de liquiditeit binnen je bedrijf. Om de impact te verlagen, kan het zinvol zijn om over te stappen van een kwartaalboekhouding naar een maandboekhouding.

Meer weten?

Wil je meer weten over de tariefswijzigingen en de gevolgen voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met je ondernemersadviseur of met één van onze agro-specialisten.