Algemeen

Zero-emissiezones in binnensteden: hoe werkt het?

Ton Kock
24 okt. 2023

1 januari 2025 is een belangrijke datum voor iedereen die met een vrachtwagen of bestelauto een binnenstad wil binnenrijden. Vanaf dan stellen veel gemeentes namelijk zero-emissiezones in. Dit heeft een niet te onderschatten impact op het vervoer in binnensteden. Om je een idee te geven, nog geen 1,5% van de vrachtwagens en bestelauto’s is elektrisch. Hoe kun je je hierop voorbereiden? We delen een aantal aandachtspunten.

Zero-emissiezones, wat zijn dat?

In zero-emissiezones zijn alle brandstofsoorten verboden. Dit verbod geldt naast de bekende diesel- en benzine-auto’s ook voor vrachtwagens en bestelbusjes die zich hybride verplaatsen. Je moet dus echt een elektrische bestelauto of vrachtwagen hebben om de zone in te mogen rijden.

De zero-emissiezones gelden (nog) niet voor personenauto’s en auto’s voor personenvervoer. Daarvoor gelden mogelijk wel de milieuzones, zoals voor de personenauto met dieselmotor.

Voor wie gelden de zero-emissiezones?

De zero-emissiezones gelden voor alle vrachtwagens en bestelauto’s. Dit heeft dus gevolgen voor bijvoorbeeld de verhuizer, klusjesman, pakketbezorger, leverancier én voor alle medewerkers die met een bestelbusje naar huis rijden en in een zero-emissiezone wonen.

Waar komen zero-emissiezones?

Momenteel zijn er 29 gemeenten die een zero-emissiezone invoeren of die de ambitie hebben om een zero-emissiezone in te stellen. En de lijst met deelnemende steden is nog steeds groeiende.

Op de website www.opwegnaarzes.nl kun je zien of jouw gemeente ook meedoet. Let wel op: de lijst wordt waarschijnlijk groter en groter. Regelmatig checken voorkomt verrassingen.

De overgangsregeling

Wordt de soep zo heet gegeten als deze net is opgediend? Nee, gelukkig niet. Voor bestelauto’s en vrachtwagens die voor 2025 zijn geleverd, geldt een overgangsregeling. Deze overgangsregeling is afhankelijk van de leeftijd, brandstof en soort bestel- of vrachtwagen.

De tabel voor toegang tot zero-emissiezones ziet er als volgt uit.

Bron: www.opwegnaarzes.nl

En nu elektrisch rijden?

Wat kun je nu het beste doen? De aanschaf van een gewone bedrijfswagen is duurder dan een brandstofauto, maar uit onderzoek is gebleken dat de elektrische bestelwagen inclusief alle huidige (fiscale) voordelen na ongeveer 5 jaar goedkoper kan zijn dan de brandstofauto. Dit blijft onder andere afhankelijk van de ontwikkelingen in de fiscale regelgeving, subsidieregelingen en prijzen van brandstof en elektra.

Daarom raden we aan om je eventuele voordeel uit te laten rekenen voordat je een nieuwe investering doet. Ook een melding voor het eventuele gebruik van een (subsidie)regeling moet je op tijd indienen.

De elektrische uitvoering van zwaardere bedrijfswagens - en zeker van de vrachtwagens - is op dit moment duurder dan de brandstofauto’s.

Wat zijn de alternatieven?

In plaats van overstappen op elektrische vrachtwagens en bestelauto’s kun je ook kijken naar alternatieven. Daar waar emissiezones gelden, zijn vaak ook stadshubs beschikbaar die vanuit de binnensteden worden bevoorraad en bezocht met elektrische of andere duurzame varianten (als de fietskoerier). Je zou dit laatste traject dus kunnen uitbesteden.

Je kunt ook een logistieke samenwerking aangaan. Ook hier voor zijn veel mogelijkheden. Het aanvragen van een ontheffing kan ook, alleen wordt dit vaak alleen in uitzonderlijke situaties verleend.

Als je nog twijfelt om elektrisch te gaan rijden, zou het volgende kunnen helpen:

  • De bpm-vrijstelling van (niet-elektrische) bedrijfswagens komt per 1 januari 2025 te vervallen

Neem op tijd actie

Voor jou als ondernemer is het belangrijk om op tijd in actie te komen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het op tijd bestellen van de bestel- of vrachtwagen(s) in verband met levertijden
  • Het op tijd bestellen en plaatsen van laadpalen, er zijn (steeds) langere wachtlijsten voor zwaardere aansluitingen op het elektriciteitsnet
  • De financiering van de aanschaf (voor de aanschaf van een elektrische auto is in eerste instantie een hogere financiering nodig).
  • Het op tijd aanvragen van eventuele subsidieregelingen
  • De planning voor de logistiek
  • Het in kaart brengen in welke gebieden deze regels voor jou gelden
  • Vervangende transporteurs
  • Het aangaan van samenwerkingen

Voordelen

De ingeslagen weg van zero-emissiezones is een blijvende. Zo ook de verantwoording van ondernemingen/ondernemers voor de impact die ze hebben op het klimaat, de planeet en de mensen. Dit is bij uitstek het moment om naar buiten uit te dragen dat jij als ondernemer met jouw onderneming een bewuste stap maakt voor de toekomst.

Meer weten?

Heb je plannen om te investeren in een elektrische auto? Of ben je benieuwd naar duurzame ontwikkelingen en mogelijkheden? Neem dan contact op met Ton Kock. Wil je op de hoogte blijven van duurzame ontwikkelingen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of bekijk regelmatig onze website voor meer nieuws.

Meer informatie? Neem contact op met Ton Kock
Fiscaal-juridisch, Duurzaamheid en nieuwe energie
Neem contact op met Ton Kock
Fiscaal-juridisch, Duurzaamheid en nieuwe energie