Algemeen

Extra verhoging wettelijk minimumloon

24 jan. 2024

Vanaf 1 juli 2024 gaat het wettelijk minimumloon omhoog. Met hoeveel procent precies? En wat betekent dat voor jou als werkgever? Je komt erachter in dit artikel.

Extra verhoging minimumloon

Hoeveel gaat het wettelijk minimumuurloon exact omhoog? Met 1,2 procent. De spoedwet die daarvoor nodig is, is maandag 15 januari naar de Tweede Kamer gestuurd.

De extra verhoging van het minimumloon komt voort uit een amendement van de Tweede Kamer. Hierdoor zal het minimumloon naar verwachting stijgen van € 13,27 per uur nu naar minimaal € 13,43 per uur vanaf 1 juli.

Wat betekent het voor de portemonnee?

Wat betekent deze verhoging precies voor de portemonnee? Dat is nog niet bekend. Dit hangt namelijk ook af van de reguliere indexatie van het minimumloon die elk halfjaar plaatsvindt. Dan stijgt het minimumloon mee met de cao-lonen. In het voorjaar van 2024 worden deze bedragen bekendgemaakt. Het hogere minimumloon werkt ook door in uitkeringen zoals de bijstand, AOW en UWV-uitkeringen.

Minimumuurloon sinds 1 januari

Per 1 januari 2024 ging het wettelijk minimumloon ook omhoog, met 3,75 procent. Dit was het gevolg van de reguliere indexatie. Ook kent Nederland vanaf deze datum een minimumloon op uurbasis, in plaats van een minimumloon per maand. Dit pakt gunstig uit voor minimumloonverdieners met een langere werkweek dan 36 uur.

Meer weten?

Wil je meer weten over de verhoging? Of ben je benieuwd wat deze betekent voor jouw bedrijf? Neem gerust contact op met onze adviseurs. Ze helpen je graag.